Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савет из Управе царина: Током празника брже преко мањих граничних прелаза

rssBookmark and Share

Прешево 18.04.2019. Јужна Србија Инфо

С обзиром на чињеницу да се католички и православни Ускрс ове године празнују у размаку од недељу дана, 21. и 28. априла 2019. године, а на њих се потом надовезују првомајски празници, већ од данас се очекује повећан број путника који долазе или само пролазе кроз Србију.

Савет из Управе царина: Током празника брже преко мањих граничних прелаза

Такве околности су добро познате царинској служби Србије, која се као и сваке године унапред припрема и појачава активности на граничним прелазима у настојању да се промет путника у празничном периоду максимално убрза.

Без обзира на благовремено предузимање свих мера повремени застоји ипак неће моћи у потпуности да се избегну, јер ће на пут истовремено кренути, како наши, тако и страни држављани на привременом раду у иностранству.

Како бисте себе поштедели непотребног чекања саветујемо да се пре путовања добро информишете. Информације о стању на фреквентнијим прелазима Управа царина свакодневно доставља јавности али и АМСС, на чијем сајту је доступан и видео приказ стања како на улазу, тако и на излазу из земље.

За путовање су радни дани увек бољи избор од викенда, а у време празника препорука је и да се избегавају велики, увек оптерећени прелази. Мада ће на Хоргошу бити отворене све расположиве траке (шест за путнички и једна за аутобуски саобраћај), а смене појачане додатним бројем службеника, боље је упутити се ка мањим прелазима као што су Келебија, Ђала, Бачки Виногради или Бајмок. Алтернатива увек оптерећеним Батровцима су Шид и Љуба, а за Прешево је то гранични прелаз Прохор Пчињски.

Путници који се у време празника буду упутили ка Црној Гори преко прелаза Гостун биће сведоци радова на реконструкцији тог прелаза који су недавно почели, али не ометају уобичајан проток путника и робе.

Саветујемо путнике да приликом уласка у Србију цариницима пријаве све што са собом носе, а није лични пртљаг и вредније је од 100 евра, јер се на сву робу изнад овог лимита плаћају увозне дажбине. Прописи у вези са уносом готовог новца нису се мењали, тако да сваку суму већу од 10.000 евра треба пријавити како на излазу, тако и на улазу у земљу.

Подсећамо да се на сајту Управе царина, на страници „Питања и одговори“ могу пронаћи детаљне информације о важећим прописима у путничком промету www.carina.rs

 

Коментара: 0


#   Прешево   саобраћај   Ускрс   Прохор Пчињски   Управа царина   гужве   Гранични прелаз   страни држављани
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима