Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Savet iz Uprave carina: Tokom praznika brže preko manjih graničnih prelaza

rssBookmark and Share

Preševo 18.04.2019. Južna Srbija Info

S obzirom na činjenicu da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila 2019. godine, a na njih se potom nadovezuju prvomajski praznici, već od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Savet iz Uprave carina: Tokom praznika brže preko manjih graničnih prelaza

Takve okolnosti su dobro poznate carinskoj službi Srbije, koja se kao i svake godine unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima u nastojanju da se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrza.

Bez obzira na blagovremeno preduzimanje svih mera povremeni zastoji ipak neće moći u potpunosti da se izbegnu, jer će na put istovremeno krenuti, kako naši, tako i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

Kako biste sebe poštedeli nepotrebnog čekanja savetujemo da se pre putovanja dobro informišete. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti ali i AMSS, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.

Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi. Mada će na Horgošu biti otvorene sve raspoložive trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene pojačane dodatnim brojem službenika, bolje je uputiti se ka manjim prelazima kao što su Kelebija, Đala, Bački Vinogradi ili Bajmok. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli, ali ne ometaju uobičajan protok putnika i robe.

Savetujemo putnike da prilikom ulaska u Srbiju carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine. Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Podsećamo da se na sajtu Uprave carina, na stranici „Pitanja i odgovori“ mogu pronaći detaljne informacije o važećim propisima u putničkom prometu www.carina.rs

 

Komentara: 0


#   Preševo   saobraćaj   Uskrs   Prohor Pčinjski   Uprava carina   gužve   Granični prelaz   strani državljani
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima