Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро прелазимо цифру од пола милиона вакцинисаних

Bookmark and Share

01.02.2021. Јужна Србија Инфо

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је интересовање за вакцинацију и више него очекивано и да се тренутно преко 850.000 људи пријавило.

Ускоро прелазимо цифру од пола милиона вакцинисаних

Истиче да би до среде број вакцинисаних могао да пређе пола милиона. Најавио је и долазак нових доза вакцине.

Указао је да је интересовање за вакцинацију и више него очекивано.

"Тренутно има преко 850.000 људи пријављених, ја очекујем врло брзо ових дана да ћемо прећи цифру од милион", рекао је Ђерлек и додао да ћемо можда до среде прећи и цифру од пола милиона вакцинисаних.

Истакао је да је најважније да је држава обезбедила вакцине, као и да се данас очекује нова испорука "Фајзерових" вакцина, ако и да имамо довољно руске "спутњик В" и кинеске вакцине.

"Оно што се од почетка води рачуна је о тој другој дози, ту грешку су направиле многе земље Европе, које нису размишљале па су ишле на кванитет и дале грађанима прву дозу, а оставили их без друге дозе", објаснио је Ђерлек.

Говорећи о томе колико смо фаза испунили од плана имунизације, Ђерлек каже да смо врло близу да завршимо прву фазу.

"Остали су још неки здравствени радници који су преболели ковид и поново су показали хуманост и дали су предност угроженијим групама и имамо један део у геронтолошким центрима где су биле епидемије и тамо нисмо могли да уђемо са вакцином, тако да се враћамо", рекао је Ђерлек.

Објаснио је да се не би губило време прешли смо у другу фазу, па су већ вакцинисани и просветни радници, полиција, војска, државна и локална самоуправа.

"Најважније је да ми имамо и потенцијал у смислу вакцина и добру организацију да наставимо масовну имунизацију", рекао је Ђерлек.

Најављује да ће бити потписани и нови уговори за набавку нових доза вакцина.

"Биће потписани нови уговори, али ипак се ми ослањамо на та пријатељства и оно што је фантастично и одлична спољна политика када су вакцине у питању, државни врх никада није ишао само у једном правцу, већ у више праваца. Пријатељи показују да добијамо са разних страна и ми смо једина земља која има три вакцине од три најмоћније земље света", навео је Ђерлек.

"Не треба ширити панику, али нема места за опуштање"

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији, Ђерлек каже да не треба ширити панику, али да су цифре које смо имали и новембру и децембру екстремне и застрашујуће и нису репер да кажемо да је сада одлична ситуација.

"И даље је 4.000 људи у болницама, 140 пацијената на респираторима – то су озбиљне цифре које не дозвољавају да се опуштамо. Здравствени систем је у овом тренутку и даље веома оптерећен, јер имамо ковид пацијенте о којима морамо бринути врло озбиљно, са друге стране имамо нековид пацијенте који су трпели ову ковид ситуацију", рекао је Ђерлек.

Нагласио је да се ове недеље очекује да КБЦ Звездара изађе из ковид система ако се не погорша епидемиолошка ситуација.

Трећи задатак је имунизација која је, како каже, врло обиман, врло захтеван и озбиљан посао.

"Оно што желим да поручим грађанима - здравствени систем је потпуно спреман да одговори на сва три ова задатка", закључио је Ђерлек.


#   РТС   вакцинација   Коронавирус   ковид вакцина   Мирсад Ђерлак др
@rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима