Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вирус морамо да зауставимо што пре, чека се одлука о новим мерама

rssBookmark and Share

Ниш 13.11.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 73.765 особа, а забележено је 955 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Три највећа града, Београд, Нови Сад и Ниш, и даље бележе највећи број новозаражених.

Пре краја децембра првих 10 хиљада доза од 1,8 милиона вакцина требало би да стигне у Србију, најављује председник Александар Вучић.

Највероватније ће то бити Фајзер-Бионтекова вакцина, а Вучић каже да се преговара и са кинеским и руским партнерима.

Скупштина Србије усвојила је Измене закона о заштити становништва од заразних болести, према којима Комунална милиција добија већа овлашћења да контролише прописане мере.

У пракси то ће значити да ће оне који упорно крше мере убудуће моћи да кажњавају и комунални милиционари, што до сада није био случај, рекао је за РТС секретар Секретаријата за послове комуналне милиције Иван Дивац.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао у специјалној емисији РТС-а да морамо да зауставимо вирус и да је то могуће само ако се ускрате контакти, а то подразумева одређене мере које би требало спроводити.

"Ми смо пред викендом, то су дани најинтензивнијих контаката. Имамо и две славе. Водите рачуна о свом здрављу, носите маске, избегавајте скупове, понашајте се рационално", поручио је Кон.

Министар здравља Златибор Лончар је упозорио да је ситуација у Београду "на ивици". Лончар је синоћ рекао да још није донета одлука о оштријим мерама, и да ће бити донета у наредних 24, 48 часова.

Јанковић о пооштравању мера: Не треба нам гора казна од онога што вирус може да нам уради

Имунолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и члан Кризног штаба, доктор Срђа Јанковић, каже за РТС да ће постојеће мере потенцијално бити пооштрене, као и да су предложили да се скрати радно време угоститељских објеката до 18 часова. Ипак, истиче да фокус треба да буде на поштовању постојећих мера. Мислим да никоме ко разуме потенцијал овог вируса да угрози људске животе не треба гора казна од онога што вирус може да нам уради, поручује Јанковић.


#   Ниш   Влада Републике Србије   угоститељски објекат   кризни штаб   Коронавирус   заштитне маске   Срђа Јанковић   мере
@Vlada_SR @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима