Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Virus moramo da zaustavimo što pre, čeka se odluka o novim merama

rssBookmark and Share

Niš 13.11.2020. RTS, Južna Srbija Info

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 73.765 osoba, a zabeleženo je 955 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Tri najveća grada, Beograd, Novi Sad i Niš, i dalje beleže najveći broj novozaraženih.

Pre kraja decembra prvih 10 hiljada doza od 1,8 miliona vakcina trebalo bi da stigne u Srbiju, najavljuje predsednik Aleksandar Vučić.

Najverovatnije će to biti Fajzer-Biontekova vakcina, a Vučić kaže da se pregovara i sa kineskim i ruskim partnerima.

Skupština Srbije usvojila je Izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojima Komunalna milicija dobija veća ovlašćenja da kontroliše propisane mere.

U praksi to će značiti da će one koji uporno krše mere ubuduće moći da kažnjavaju i komunalni milicionari, što do sada nije bio slučaj, rekao je za RTS sekretar Sekretarijata za poslove komunalne milicije Ivan Divac.

Epidemiolog Predrag Kon je rekao u specijalnoj emisiji RTS-a da moramo da zaustavimo virus i da je to moguće samo ako se uskrate kontakti, a to podrazumeva određene mere koje bi trebalo sprovoditi.

"Mi smo pred vikendom, to su dani najintenzivnijih kontakata. Imamo i dve slave. Vodite računa o svom zdravlju, nosite maske, izbegavajte skupove, ponašajte se racionalno", poručio je Kon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je upozorio da je situacija u Beogradu "na ivici". Lončar je sinoć rekao da još nije doneta odluka o oštrijim merama, i da će biti doneta u narednih 24, 48 časova.

Janković o pooštravanju mera: Ne treba nam gora kazna od onoga što virus može da nam uradi

Imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i član Kriznog štaba, doktor Srđa Janković, kaže za RTS da će postojeće mere potencijalno biti pooštrene, kao i da su predložili da se skrati radno vreme ugostiteljskih objekata do 18 časova. Ipak, ističe da fokus treba da bude na poštovanju postojećih mera. Mislim da nikome ko razume potencijal ovog virusa da ugrozi ljudske živote ne treba gora kazna od onoga što virus može da nam uradi, poručuje Janković.


#   Niš   Vlada Republike Srbije   ugostiteljski objekat   krizni štab   Koronavirus   zaštitne maske   Srđa Janković   mere
@Vlada_SR @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima