Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Вакцина стиже у Србију пре краја године, најкасније у јануару

Bookmark and Share

15.12.2020. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Александар Вучић изјавио је да ће прве количине вакцина у Србију стићи пре краја године, а да ће вакцинација почети када то одобре здравствене власти, најкасније у јануару, али можда и крајем децембра.

Вучић: Вакцина стиже у Србију пре краја године, најкасније у јануару

"Ми ћемо прве количине вакцина, бар две различите вакцине, а можда и три, имати пре краја године. Да ли ћемо пре краја ове или почетком следеће године кренути у вакцинацију, зависи од стручних тела у земљи, од здравствених власти, када оне одобре", рекао је Вучић.

Поновио је да ће прве количине, свакако две, а можда и три различите вакцине, стићи до краја године, што, истиче, "показује да је Србија међу земљама које су се најбоље понашале и захваљујући угледу у свету успеле да обезбеде вакцине са различитих дестинација".

Вакцинација свакако најкасније у јануару, а надам се већ и крајем децембра, додао је Вучић.

"Када кажем да ћемо нешто да урадимо, ми то и урадимо. Можда закаснимо пар дана, али урадимо. Бићемо испред других у свему", рекао је Вучић и подсетио да су критике стигле и на рачун болнице у Батајници, што је отварање каснило пар дана у односу на најављено, али остаје чињеница да је урађено оно што је мало земаља у свету урадило.

"Гледаћемо да грађанима понудимо све врсте вакцина"

Вучић истиче да ће се Србија трудити да грађанима понуди све врсте вакцина против коронавируса, а лично сматра, каже, да је свака вакцина која је добила одобрење добра.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је објаснио да је Србија већ наручила "Фајзерове" вакцине и да ће, уз још једну или две земље у Европи, бити једина земља која ће неке количине те вакцине добити до краја године.

"Видећемо како ће то да тече", рекао је Вучић.

Навео је да ће Србија велики део "Фајзерових" вакцина добити у јануару и фебруару, по уговору 340.000 доза вакцина, што је доза за 170.000 људи.

Подсетио је да се руска вакцина "Спутњик В" тренутно испитује у Србији, те да се чека регистрација кинеске вакцине у Кини, која је већ регистрована у Бахреину и Емиратима.

Нагласио је да је било разговора и са компанијом "Модерна", која вакцину може да испоручи тек крајем следеће године, те да ће се разговарати и са компанијом "Џонсон и Џонсон".

"Гледаћемо да понудимо људима у Србији све врсте вакцина, па нека бирају, што мислим да је фер. Ја мислим да је свака вакцина добра", поручио је Вучић.


#   Александар Вучић   вакцинација   Коронавирус   ковид вакцина
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима