Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Vakcina stiže u Srbiju pre kraja godine, najkasnije u januaru

Bookmark and Share

15.12.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija početi kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra.

Vučić: Vakcina stiže u Srbiju pre kraja godine, najkasnije u januaru

"Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine. Da li ćemo pre kraja ove ili početkom sledeće godine krenuti u vakcinaciju, zavisi od stručnih tela u zemlji, od zdravstvenih vlasti, kada one odobre", rekao je Vučić.

Ponovio je da će prve količine, svakako dve, a možda i tri različite vakcine, stići do kraja godine, što, ističe, "pokazuje da je Srbija među zemljama koje su se najbolje ponašale i zahvaljujući ugledu u svetu uspele da obezbede vakcine sa različitih destinacija".

Vakcinacija svakako najkasnije u januaru, a nadam se već i krajem decembra, dodao je Vučić.

"Kada kažem da ćemo nešto da uradimo, mi to i uradimo. Možda zakasnimo par dana, ali uradimo. Bićemo ispred drugih u svemu", rekao je Vučić i podsetio da su kritike stigle i na račun bolnice u Batajnici, što je otvaranje kasnilo par dana u odnosu na najavljeno, ali ostaje činjenica da je urađeno ono što je malo zemalja u svetu uradilo.

"Gledaćemo da građanima ponudimo sve vrste vakcina"

Vučić ističe da će se Srbija truditi da građanima ponudi sve vrste vakcina protiv koronavirusa, a lično smatra, kaže, da je svaka vakcina koja je dobila odobrenje dobra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je objasnio da je Srbija već naručila "Fajzerove" vakcine i da će, uz još jednu ili dve zemlje u Evropi, biti jedina zemlja koja će neke količine te vakcine dobiti do kraja godine.

"Videćemo kako će to da teče", rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbija veliki deo "Fajzerovih" vakcina dobiti u januaru i februaru, po ugovoru 340.000 doza vakcina, što je doza za 170.000 ljudi.

Podsetio je da se ruska vakcina "Sputnjik V" trenutno ispituje u Srbiji, te da se čeka registracija kineske vakcine u Kini, koja je već registrovana u Bahreinu i Emiratima.

Naglasio je da je bilo razgovora i sa kompanijom "Moderna", koja vakcinu može da isporuči tek krajem sledeće godine, te da će se razgovarati i sa kompanijom "Džonson i Džonson".

"Gledaćemo da ponudimo ljudima u Srbiji sve vrste vakcina, pa neka biraju, što mislim da je fer. Ja mislim da je svaka vakcina dobra", poručio je Vučić.


#   Aleksandar Vučić   vakcinacija   Koronavirus   kovid vakcina
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima