Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За недељу дана заједничка контрола на прелазу Прешево-Табановце

rssBookmark and Share

Прешево 20.08.2019. Јужна Србија Инфо

У Скопљу је данас потписано пет протокола у вези са спровођењем Споразума о заједничкој контроли на прелазу Прешево-Табановце, чија би примена требало да почне за мање од недељу дана.

За недељу дана заједничка контрола на прелазу Прешево-Табановце

Заменик директора српске царине Веселин Милошевић, и Ђoко Танасоски, директор Царинске управе Северне Македоније, потписали су Протокол, којим су у оквиру поменутог Споразума прецизније уређена сва питања која се тичу заједничке царинске контроле, како у путничком, тако и у теретном саобраћају.

За путнике и теретњаке који из Србије иду ка Северној Македонији граничне службе Републике Србије ће спроводити излазну контролу на територији Републике Северне Македоније на граничном прелазу Табановце, док ће за оне који путују из Северне Македоније ка Србији излазна контрола македонских граничних служби бити спровођена на територији Републике Србије, на граничном прелазу Прешево.

Током сусрета две делегације констатовано је да су Србија и Северна Македонија стратешки повезане, те да ће већ 26.августа 2019. године, бити потписан и Споразум о узајамном признавању статуса Овлашћеног привредног субјекта (АЕО).

То ће додатно убрзати царински поступак, смањити трошкове и задржавања на граници, чиме ће бити начињен велики корак у правцу олакшавања прекограничне трговине, јер ће компаније које имају овај статус, исте бенефите моћи да уживају и ван граница земље у којој су га стекле.

У престоници Северне Македоније потписан је и Протокол између министарстава унутрашњих послова две земље о начину обављања граничних провера, док је Дирекција за имовину Републике Србије са Царинском управом нашег суседа потписала Протокол о стварању инфраструктурних услова за успостављање заједничких контрола. Протоколи су потписани и између Управа за ветерину и заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Управе за ветерину, Агенције за храну и ветеринарство и Државног инспектората за пољопривреду Северне Македоније.

Потписивању Протокола претходио је састанак на коме је разматрано низ тема у вези са прекограничном сарадњом и изазовима са којима се погранични органи Србије и Северне Македоније свакодневно суочавају.

Коментара: 0


#   Прешево   Србија   Управа царина   Гранични прелаз   Табановце   Република Северна Македонија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима