Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фетиши српских политичара

rssBookmark and Share

17.11.2007. Autor: Биљана Бојић, Прес

Актери српске политичке сцене нису само „луди" за влашћу и фотељама, већ и за оловним војницима, ешарпама, боцама вина, оружјем, бисерима...
Преварили сте се ако сте помислили да су српски политичари само фанатично опседнути жељом да остану заваљени у удобним фотељама. Веровали или не, већина њих има свој фетиш. „Луди" су за оловним војницима, ешарпама, оружјем, бисерима...

Фетиши српских политичара

Колико су занимљиви, тајновити или искрени актери на домаћој политичкој сцени говори и чињеница да се нико од великог броја анкетираних није изјаснио ни за један од топ-пет предмета фетиша: доње рубље, високе потпетице, кожну опрему, корсете и униформе.

 

Ташне и наочаре прве Новосађанке

Градоначелница Новог Сада Маја Гојковић позната је по нескривеној опсесији према ташнама, којих има толико да их мора држати у коферима и сандуцима. Купује их када је добро или лоше расположена, а на посао некад понесе и две ташне.

- Нова торба ме утеши. Дешавало ми се да се из куповине вратим с неком која ми се не допада. Али, не бацам их, чекам да се предомислим или да се оне пролепшају - изјавила је једном Гојковићева, коју нико не може да замисли без наочара. Па ни она саму себе. Када их скине, како каже, има осећај да јој недостаје део лица. Њен други фетиш су рамови за наочаре, које купује без повода.

 

Чанкове гитаре

У кући увек има најмање 10 гитара које имају своју собу, а три гитаре и појачало му увек стоје у дневној соби, поред фотеље на којој увек седи. Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак признаје да су гитаре још од детињства његов фетиш јер су симбол улице, слободе и престижа.

- Гитаре морају увек да ми буду при руци. Неки запале цигару када се одмарају, а класична гитара је мој инструмент за размишљање. Кад желим да попричам сам са собом, њу узмем у руке - каже Чанак.

 

Трофеји првог полицајца

Министар унутрашњих послова Драган Јочић више пута је признао да је страствени љубитељ оружја. Министар има специјалну пушку која је у „Застави оружју" рађена по његовим захтевима - ловачки карабин из система „маузер", калибра 7 мм „ремингтон магнум", док су му омиљени револвер „магнум" украли лопови који су му обили стан пре неколико година. Позната је епизода када се министар „играо" пиштољем марке „глок" и случајно испалио метак у свом кабинету. Иако је побелео када је видео шта се десило, то непријатно искуство није умањило Јочићеву пасију према оружју. Министар је члан Ловачког друштва „Србобран" и викендом готово редовно одлази у лов.

 

Вучићеве винске боце

Генерални секретар СРС-а Александар Вучић признаје да су квалитетна и добра вина његова пасија, али напомиње да није пијанац.

- Пре око шест-седам година почео сам чак да учим о њима. Отац ми је угледни господин за кога у граду знају да воли с мером да попије добро вино. Вероватно сам то наследио од њега. Немам илузију да бих могао да имам свој виноград, али бих волео да једног дана имам подрум у ком бих држао најбоља вина. Сада имам око 300 боца које држим у специјалном фрижидеру - напомиње Вучић.

 

Оловни војници Бојана Костреша

Председник Скупштине Војводине Бојан Костреш добио је као мали два оловна војника од ујака. И данас је њима фасциниран.

- Почетком 90-их година први пут сам случајно у Будимпешти наишао на продавницу оловних војника и купио првог. После сам их куповао по лепоти, а сада су ми најбоље колекције Наполеонов период и светски ратови. На последњем постројавању било их је 484 из 14 земаља. За најјефтинијег дао сам два и по евра у Словачкој, а најскупљи од 320 евра купио сам у Русији - открива Костреш.

 

Гардероба министра војног

Није роб робних марки, али има добре комаде гардеробе јер у иностранству има прилику да по повољној цени купи брендирану гардеробу. Прати трендове у бојама и дезенима како не би изгледао досадно и исто. Министар одбране Драган Шутановац по чвору на кравати успешно може да препозна да ли је човек Италијан. Никад не би носио кошуљу кратких рукава с краватом и оделом, кратке чарапе које откривају ноге испод панталона и никако чарапе на сандале. Признао је да је „због своје величине понекад ускраћен".

- Зато сам принуђен да шијем одела и имам сјајног кројача. Јер, ако носите ципеле број 46 и по, а конфекцију број 60, онда не можете претерано да експериментишете с гардеробом - жалио се Шутановац.

 

Чизмице најлепше политичарке

Мис међу представницама лепшег пола у српском парламенту и посланица ЛСВ-а Александра Јерков признаје да „не пије, не пуши, не дрогира се, не коцка, не јури мушкарце", али да има један порок.

- Морам сваког месеца да купим бар један пар чизмама. Чак и лети! Кад сам се недавно селила, покушала сам да пребројим колико их имам, али сам одустала. Имала сам проблем да их све попакујем, јер сваки пар брижљиво чувам, чак и оне оштећене од ношења. Не могу да их бацим! Омиљене су ми розе мартинке - каже Јерков.

 

Ешарпе Милице Чубрило

Док су већини жена фетиш крзно, торбе или ципеле, министарка за дијаспору Милица Чубрило обожава ешарпе. Има их око 100 комада.

- У својој колекцији имам различитих ешарпи, и хеклане и штрикане. Све су углавном из света, с путовања, док је мали број, свега три-четири, из Србије. Тренутно ми је омиљена ешарпа из Истанбула, коју сам добила на поклон, са оријенталним шарама у мојим омиљеним бојама, „шљива" и зелено. Поклањам их и другима, али сам увек срећна кад их добијем - прича министарка Чубрило.

 

Бисери Вељине потпредседнице

Потпредседница Нове Србије Дубравка Филиповски не ужива у шопингу, али годинама улаже у накит. Воли бижутерију, злато, сребро, али прави је залуђеник за бисерима.

- Бисери су суптилни, префињени, имају вредност и трајање. Имам црвене, бордо и крем бисере. Кад сам у излогу угледала беле бисере, ушла сам у радњу с намером да купим само огрлицу, али нисам могла да се суздржим, па сам купила и минђуше и прстен. Накит заузима посебно место у мом дому и трудим се да својим ћеркама пренесем љубав према њему - каже Филиповски.


 

Коментара: 0


#   Александар Вучић   Маја Гојковић   Ненад Чанак   Драган Јочић   Бојан Костреш   Драган Шутановац   Александра Јерков   Милица Чубрило   Дубравка Филиповски
@avucic @SutanovacDragan @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима