Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Принц Петар Карађорђевић абдицирао и сва права пренео на принца Филипа

rssBookmark and Share

28.04.2022. Танјуг, РТС

Принц Петар Карађорђевић саопштио је да је потписао одлуку o абдикацији којом се одриче свих права која му припадају по основу првородства и преноси их на следећег по старешинству рођења, свог брата Филипа, пише Танјуг, преноси РТС.

РТС Screenshot
РТС Screenshot

Принц Петар, најстарији син принца Александра Карађорђевића и унук краља Петра II Карађорђевића, одлуку о абдикацији, како је навео у саопштењу, потписао је у среду у палати Светог Андреја у Севиљи, у присуству сведока, како наглашава, свестан да се тим чином одриче свих права за себе и све своје потомке који су рођени или ће тек бити рођени у брачној вези или изван брачне везе.

"Не одричем се права која проистичу из права на наслеђе имена, члана краљевског дома, титуле краљевића и свих других права и обавеза које закон и традиција дају и налажу члану породице", навео је принц Петар чија је одлука о абдикацији ступила на снагу по потписивању.

Потписивању су сведочили његова мајка, принцеза Марија да Глорија од Орлеана и Бреганце и војвоткиња од Сегрорбе, његов очух Игнацио, војвода од Сегорбе, јеромонах Микел Ортега Модест, старешина Цркве Светог Архангела Михаила у Палми на острву Мајорка, принц-наследник Филип, принцеза Даница, сестра Соул, грофица од Ампуријаса, Љубодраг Грујић, члан Крунског већа, канцелар ордена и хералд дома Карађорђевог, и Никола Станковић, шеф кабинета принца-наследника.

О својој, како истиче, непоколебљивој одлуци званично је обавестио и оца и старешину краљевског дома, принца Александра, и патријарха српског Порфирија.

Сматра да је у интересу династије да принц-наследник са својом породицом живи у Србији међу својим народом.

У том смислу, указује да је његов брат, принц Филип, свој и живот своје породице везао за Србију у којој се након девет деценија родио и први мушки члан династије Карађорђевић, наследник принца Филипа, краљевић Стефан.

Принц Петар наводи и да свој живот, као и до сада, наставља у Севиљи


#   Александар Карађорђевић   Катарина Карађорђевић   Карађорђевић   Филип Карађорђевић   Петар Карађорђевић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима