Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Princ Petar Karađorđević abdicirao i sva prava preneo na princa Filipa

rssBookmark and Share

28.04.2022. Tanjug, RTS

Princ Petar Karađorđević saopštio je da je potpisao odluku o abdikaciji kojom se odriče svih prava koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i prenosi ih na sledećeg po starešinstvu rođenja, svog brata Filipa, piše Tanjug, prenosi RTS.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Princ Petar, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića i unuk kralja Petra II Karađorđevića, odluku o abdikaciji, kako je naveo u saopštenju, potpisao je u sredu u palati Svetog Andreja u Sevilji, u prisustvu svedoka, kako naglašava, svestan da se tim činom odriče svih prava za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

"Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana kraljevskog doma, titule kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice", naveo je princ Petar čija je odluka o abdikaciji stupila na snagu po potpisivanju.

Potpisivanju su svedočili njegova majka, princeza Marija da Glorija od Orleana i Bregance i vojvotkinja od Segrorbe, njegov očuh Ignacio, vojvoda od Segorbe, jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, princ-naslednik Filip, princeza Danica, sestra Soul, grofica od Ampurijasa, Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, kancelar ordena i herald doma Karađorđevog, i Nikola Stanković, šef kabineta princa-naslednika.

O svojoj, kako ističe, nepokolebljivoj odluci zvanično je obavestio i oca i starešinu kraljevskog doma, princa Aleksandra, i patrijarha srpskog Porfirija.

Smatra da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom.

U tom smislu, ukazuje da je njegov brat, princ Filip, svoj i život svoje porodice vezao za Srbiju u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik princa Filipa, kraljević Stefan.

Princ Petar navodi i da svoj život, kao i do sada, nastavlja u Sevilji


#   Aleksandar Karađorđević   Katarina Karađorđević   Karađorđević   Filip Karađorđević   Petar Karađorđević
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima