Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сви у акцији "Дај педалу раку"

rssBookmark and Share

Ниш 07.10.2019. Јужна Србија Инфо

Ружичасте траке и ружичаста углавном идентификују корисника или промотера борбе против рака дојке и изражавају моралну подршку женама са карциномом дојке.

Сви у акцији "Дај педалу раку"

У оквиру месеца борбе против рака дојке, под институционалним покровитељством Министарства здравља Републике Србије, Министарства омладине и спорта, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јованович Батут”, Клиничког центра Ниш , КЦ Крагујевац, Института за онкологију Београд и института за онкологију Војводине, прошле недеље је одржана манифестација "Дај педалу раку"

Акција је почела испред хале нишке "Чаир", где су чланови бициклистичког клуба преузети заставу, и превезли је до старог Клиничког центра, а потон је окачили  испред клинике за онкологију.

Ова манифестација има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам који је идеалан, како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке. Овај пројекат се реализује од 2015. године у градовима широм Србије, а ове године се пројекту прикључује Друштво жена са раком дојке из Ниша као организатор за Ниш, а уз подршку Клиничког центра Ниш и помоћ бициклистичког клуба “Наиссус” из Ниша.

Ружичаста врпца је међународни симбол свести о раку дојке. Ружичасте траке и ружичаста углавном идентификују корисника или промотера борбе против рака дојке и изражавају моралну подршку женама са карциномом дојке. Ружичасте траке најчешће се виде током Националног месеца свести о раку дојке, сваког октобра многи производи су украшени ружичастим тракама

Ружичаста се сматра женском бојом у модерним западним земљама. Она евоцира традиционалне улоге женског пола, бригу о другим људима. У Канади је Краљевска канадска ковница произвела сребрни пригодни новчић за карцином дојке. Током 2006. године ковано је 15.000 новчића. На једној је страни новчића портрет њене величанствености краљице Елизабете, а на другој је емајлирана ружичаста врпца. У знак подрш против ове опаке болести.

Коментара: 0


#   Ниш   Београд   Клинички центар Ниш   Министарство здравља   рак дојке   институт Батут   Месец оболелих од рака дојке   Дај педалу раку акција
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима