Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svi u akciji "Daj pedalu raku"

rssBookmark and Share

Niš 07.10.2019. Južna Srbija Info

Ružičaste trake i ružičasta uglavnom identifikuju korisnika ili promotera borbe protiv raka dojke i izražavaju moralnu podršku ženama sa karcinomom dojke.

Svi u akciji "Daj pedalu raku"

U okviru meseca borbe protiv raka dojke, pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovič Batut”, Kliničkog centra Niš , KC Kragujevac, Instituta za onkologiju Beograd i instituta za onkologiju Vojvodine, prošle nedelje je održana manifestacija "Daj pedalu raku"

Akcija je počela ispred hale niške "Čair", gde su članovi biciklističkog kluba preuzeti zastavu, i prevezli je do starog Kliničkog centra, a poton je okačili  ispred klinike za onkologiju.

Ova manifestacija ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan, kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke. Ovaj projekat se realizuje od 2015. godine u gradovima širom Srbije, a ove godine se projektu priključuje Društvo žena sa rakom dojke iz Niša kao organizator za Niš, a uz podršku Kliničkog centra Niš i pomoć biciklističkog kluba “Naissus” iz Niša.

Ružičasta vrpca je međunarodni simbol svesti o raku dojke. Ružičaste trake i ružičasta uglavnom identifikuju korisnika ili promotera borbe protiv raka dojke i izražavaju moralnu podršku ženama sa karcinomom dojke. Ružičaste trake najčešće se vide tokom Nacionalnog meseca svesti o raku dojke, svakog oktobra mnogi proizvodi su ukrašeni ružičastim trakama

Ružičasta se smatra ženskom bojom u modernim zapadnim zemljama. Ona evocira tradicionalne uloge ženskog pola, brigu o drugim ljudima. U Kanadi je Kraljevska kanadska kovnica proizvela srebrni prigodni novčić za karcinom dojke. Tokom 2006. godine kovano je 15.000 novčića. Na jednoj je strani novčića portret njene veličanstvenosti kraljice Elizabete, a na drugoj je emajlirana ružičasta vrpca. U znak podrš protiv ove opake bolesti.

Komentara: 0


#   Niš   Beograd   Klinički centar Niš   Ministarstvo zdravlja   rak dojke   institut Batut   Mesec obolelih od raka dojke   Daj pedalu raku akcija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima