Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Коридор 10: После Шпанаца, пред казном још два извођача

rssBookmark and Share

Београд 14.07.2017. Вечерње новости

Због кашњења у радовима на две деонице Коридора 10 могле би бити санкционисани грчки "Актор" и поново компанија "Азви". До сада наплаћена 901 милијарда динара казни

Коридор 10: После Шпанаца, пред казном још два извођача

После новчане казне од 100.000 евра за шпански конзорцијум "Азви-Рубау", жути картон су од "Коридора Србије" добиле компаније које раде на још две деонице на Коридору 10. Ово јавно предузеће упутило је грчком "Актору" захтев за исправку радова за део од Просека до Црвене Реке, док је на источном краку још један укор добио "Азви" због деонице од Грделице до Царичине Долине на јужном краку Коридора 10. Уколико не исправе пропусте у разумном року и њима следи казна.

Већ дуже од деценије ишчекујемо крај радова, а у том периоду, инвеститори, "Путеви Србије" и "Коридори Србије" раскинули су уговоре са само два несавесна извођача - аустријском "Алпином" и бугарским "Трејсом". Сви остали, у најгорем случају, прошли су са опоменама, наплатом пенала или гаранција.

"Путеви Србије" су током последњих 12 година, на свим својим градилиштима, наплатили укупно око 901 милијарду динара казни. У прошлој години, фирме су "дисциплиновали" са око 41,5 милиона динара. Лане се на тапету два пута нашао Институт за путеве због кашњења на изради пројекта на деоницама од Каћа до Зрењанина, као и у делу од Ужица до Кратовске стене. "Србијааутопут" и "Планум" су кажњени са 23 милиона динара због пробијања рока у делу Топола 1 - Бућин гроб. По плану није текло ни постављање зидова за заштиту од буке на ауто-путу кроз Београд, па је "Веркос" из Осијека изгубио посао, али и близу 16,5 милиона динара.

С друге стране, "Коридори Србије" пре наплате пенала траже исправку радова.

- Сваки извођач који је направио неоправдан пропуст у испуњавању својих уговорних обавеза је добио захтев за исправку. Крајња последица непоступања по овом захтеву јесте раскид уговора - кажу у овом предузећу. - Правила се примењују једнако према свим извођачима и нема привилегованих. Накнада штете проузрокована кашњењем и неоправданим одуговлачењем радова на градилишту примениће се у складу са уговорним одредбама против сваког извођача кад се стекну услови за то. Спремни смо да недвосмислено и без компромиса раскину уговор са свим извођачима који из неоправданих и нереалних разлога касне са радовима. У овом моменту радови се изводе свуда у складу са предвиђеном динамиком.

ПЕНАЛИ ДО ДЕСЕТ ОДСТО

Колику ће казну несавесни извођачи платити, зависи пре свега од уговора који имају са инвеститором.

- Износ накнаде предвиђен је сваким појединачним уговором и плаћа се за сваки дан који прође од истека релевантног рока за завршетак радова до датума који се наводи у Потврди о преузимању радова - објашњавају у "Коридорима". - Укупан износ ове накнаде је лимитиран и не може да буде већи од максималног износа одштете услед кашњења који је предвиђен уговором и креће се до највише 10 одсто уговорно прихваћене цене.

Вечерње новости

Коментара: 0


#   Београд   Путеви Србије   ауто-пут   Грделица   коридор 10   Вечерње новости   Коридори Србије   Просек село   Црвена Река   новчане казне   Актор   Царичина Долина   Азви-Рубау
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима