Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Киша добра за све пољопривредне културе на територији Топлице

rssBookmark and Share

Прокупље 04.03.2020. Јужна Србија Инфо

Обилна киша на подручју Топличког округа, обрадовала је пољопривреднике јер је благотворна за све пољопривредне културе, које су претрпеле једну од најсушнијих зима у последњих десетак година.

Киша добра за све пољопривредне културе на територији Топлице

-Ова киша је права благодет за све пољопривредне културе на нашем подручју, рекао је директор Пољопривредно стручне службе у Прокупљу Дејан Тонић.

Он је објаснио да су се старији засади воћа, који имају разгранат корен, и најбоље снашли током сушног периода јер је влаге у земљишту било, а да су проблематични били млади воћњаци, до три године старости.

-У сваком случају, ова киша је пала на време и донела добробит свим воћарским културама, почев од коштичавог воћа, па све до јагода, малина и купина за које је спас, нагласио је Тонић.

Киша је дошла у прави час и ратарским културама, посејаним прошле јесени, које су се већ развиле и сада је идеално време за прихрану.

-Киша је добро дошла и пред пролећну сетву кукуруза, јер је омогућила ратарима да још једном уситне, истањирају и квалитетно припреме земљу за сетву, истакао је Тонић.

Он је искористио прилику да обавести све пољопривреднике да је од 1. марта почело подношење захтева за основне подстицаје у биљној производњи (ратарској, воћарској и повртарској).

Такође је нагласио да се захтеви подносе Управи за трезор, као и да ће сву потребну помоћ око попуњавања формулара, подносиоцима захтева пружити запослени у ПСС у Прокупљу.

Коментара: 0


#   Прокупље   пољопривреда   Топлички округ   киша
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима