Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kiša dobra za sve poljoprivredne kulture na teritoriji Toplice

rssBookmark and Share

Prokuplje 04.03.2020. Južna Srbija Info

Obilna kiša na području Topličkog okruga, obradovala je poljoprivrednike jer je blagotvorna za sve poljoprivredne kulture, koje su pretrpele jednu od najsušnijih zima u poslednjih desetak godina.

Kiša dobra za sve poljoprivredne kulture na teritoriji Toplice

-Ova kiša je prava blagodet za sve poljoprivredne kulture na našem području, rekao je direktor Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju Dejan Tonić.

On je objasnio da su se stariji zasadi voća, koji imaju razgranat koren, i najbolje snašli tokom sušnog perioda jer je vlage u zemljištu bilo, a da su problematični bili mladi voćnjaci, do tri godine starosti.

-U svakom slučaju, ova kiša je pala na vreme i donela dobrobit svim voćarskim kulturama, počev od koštičavog voća, pa sve do jagoda, malina i kupina za koje je spas, naglasio je Tonić.

Kiša je došla u pravi čas i ratarskim kulturama, posejanim prošle jeseni, koje su se već razvile i sada je idealno vreme za prihranu.

-Kiša je dobro došla i pred prolećnu setvu kukuruza, jer je omogućila ratarima da još jednom usitne, istanjiraju i kvalitetno pripreme zemlju za setvu, istakao je Tonić.

On je iskoristio priliku da obavesti sve poljoprivrednike da je od 1. marta počelo podnošenje zahteva za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji (ratarskoj, voćarskoj i povrtarskoj).

Takođe je naglasio da se zahtevi podnose Upravi za trezor, kao i da će svu potrebnu pomoć oko popunjavanja formulara, podnosiocima zahteva pružiti zaposleni u PSS u Prokuplju.

Komentara: 0


#   Prokuplje   poljoprivreda   Toplički okrug   kiša
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima