Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кркобабић поносан: Велики дан за Србију, формирана петстота задруга

rssBookmark and Share

Ражањ 30.07.2019. Бета

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је у Ражњу да је јучерашњи дан био велик за Србију пошто је формирана петстота задруга.

Фонет
Фонет

"Формирали су их домаћини, помогла је Влада Србије бесповратним средствима, а подршку су пружили и Задружни савез и Одбор за село Српске академије наука и уметности", рекао је Кркобабић на отварању осмих "Дана купине" у Ражњу.

Додао је да "подршку пружа и председник Србије Александр Вучић који је рекао да у наредном периоду рубна и брдско-планинска подручја у нашој земљи имају приоритет".  "Држимо га за реч", казао је Кркобабић. 

Он је истакао да се рад задруга које су добиле бесповратна средства прати и да су анализе показале да је њихова добит у прошлој години увећана за више од 396 процената. 

"Намеравамо да овај део Србије, општину Ражањ и све општине у пет округа на југу Србије помогнемо на прави начин, отварањем задруге, да објединимо домаћине и да их учинимо робним произвођачима јер просечно газдинство нема ни четири хектара, а парцеле су по тридесетак ари", рекао је Кркобабић. Додао је да су "здаруге прави начин како Србија може да функционише".

Истакао је да су две задруге у Ражњу, "Буковик" и "Запис 2012", добиле 17 милиона бесповратних средстава за набавку опреме и стеоних јуница.

"Обе задруге имају директорке и то високообразоване. Овде у Ражњу видимо жене које желе да се баве органском производњом. То је нешто што радује и обећава. Ово је добар пример и надамо се да представља знак да ћемо сачувати српска села, а онда и Србију", рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, "морамо да будемо упорни у настојању да се слободна државна земља уступи младим пољопривредницима на коришћење, да је користе како захтева струка, са применом савремених мера". 

Помоћник председника општине Ражањ Драгиша Тодоровић изјавио је да та општина једину шансу види у развоју пољопривреде.

"Ми на бироу немамо кадрове који би могли да 'понесу' индустрију која би упослила 500 или 1.000 радника. Наша шанса је пољопривреда и формирање једног заједничког простора са општинама Алексинац, Ћићевац и Варварин, како би заједнички могли да реализујемо програме из области пољопривреде", рекао је Тодоровић. 

Кркобабић, представници Одбора за село Српске академије наука и уметности, Задружног савеза Србије и општине Ражањ обишли су задругу "Буковик" у селу Липовац и задругу "Запис 2012" у Ражњу. 

Коментара: 0


#   Ражањ   председник Србије   задруге   Милан Кркобабић   САНУ   Задружни савез   бесповратна средства   Драгиша Тодоровић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима