Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Krkobabić ponosan: Veliki dan za Srbiju, formirana petstota zadruga

rssBookmark and Share

Ražanj 30.07.2019. Beta

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je u Ražnju da je jučerašnji dan bio velik za Srbiju pošto je formirana petstota zadruga.

Fonet
Fonet

"Formirali su ih domaćini, pomogla je Vlada Srbije bespovratnim sredstvima, a podršku su pružili i Zadružni savez i Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti", rekao je Krkobabić na otvaranju osmih "Dana kupine" u Ražnju.

Dodao je da "podršku pruža i predsednik Srbije Aleksandr Vučić koji je rekao da u narednom periodu rubna i brdsko-planinska područja u našoj zemlji imaju prioritet".  "Držimo ga za reč", kazao je Krkobabić. 

On je istakao da se rad zadruga koje su dobile bespovratna sredstva prati i da su analize pokazale da je njihova dobit u prošloj godini uvećana za više od 396 procenata. 

"Nameravamo da ovaj deo Srbije, opštinu Ražanj i sve opštine u pet okruga na jugu Srbije pomognemo na pravi način, otvaranjem zadruge, da objedinimo domaćine i da ih učinimo robnim proizvođačima jer prosečno gazdinstvo nema ni četiri hektara, a parcele su po tridesetak ari", rekao je Krkobabić. Dodao je da su "zdaruge pravi način kako Srbija može da funkcioniše".

Istakao je da su dve zadruge u Ražnju, "Bukovik" i "Zapis 2012", dobile 17 miliona bespovratnih sredstava za nabavku opreme i steonih junica.

"Obe zadruge imaju direktorke i to visokoobrazovane. Ovde u Ražnju vidimo žene koje žele da se bave organskom proizvodnjom. To je nešto što raduje i obećava. Ovo je dobar primer i nadamo se da predstavlja znak da ćemo sačuvati srpska sela, a onda i Srbiju", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, "moramo da budemo uporni u nastojanju da se slobodna državna zemlja ustupi mladim poljoprivrednicima na korišćenje, da je koriste kako zahteva struka, sa primenom savremenih mera". 

Pomoćnik predsednika opštine Ražanj Dragiša Todorović izjavio je da ta opština jedinu šansu vidi u razvoju poljoprivrede.

"Mi na birou nemamo kadrove koji bi mogli da 'ponesu' industriju koja bi uposlila 500 ili 1.000 radnika. Naša šansa je poljoprivreda i formiranje jednog zajedničkog prostora sa opštinama Aleksinac, Ćićevac i Varvarin, kako bi zajednički mogli da realizujemo programe iz oblasti poljoprivrede", rekao je Todorović. 

Krkobabić, predstavnici Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Zadružnog saveza Srbije i opštine Ražanj obišli su zadrugu "Bukovik" u selu Lipovac i zadrugu "Zapis 2012" u Ražnju. 

Komentara: 0


#   Ražanj   predsednik Srbije   zadruge   Milan Krkobabić   SANU   Zadružni savez   bespovratna sredstva   Dragiša Todorović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima