Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Почиње жетва пшенице у Топлици - услуга комбајна око 12 хиљада по хектару

rssBookmark and Share

Прокупље 06.07.2020. Јужна Србија Инфо

На подручју Топичког округа жетва озимог јечма је у пуном јеку, а већ за пар дана почиње и жетве пшенице, најважније хлебне културе, која је у Топличком округу засејана на близу 7.000 хектара.

Почиње жетва пшенице у Топлици - услуга комбајна око 12 хиљада по хектару

Према речима саветодавца за ратарство Радована Бјелице из Пољопривредно стручне службе (ПСС) у Прокупљу овогодишњи род и квалитет жита у топличком крају је задовољавајући.

Принос јечма ове године износи четири тоне по хектару док ће према процени пољопивредних стручњака принос пшенице бити већи од 4, 5 тоне по хектару.

„Невреме и поплаве, које су надавно задесиле топлички крај одложиле су дозревње хлебног зрна и почетак жетве, тако да она у овом крају касни читавих 15 дана, истакао је Бјелица  и подсетио да се у неке њиве није могло ући од блата, а да је полегло жито онемогућавало  комбајнирање.

Он је нагласио да је жито стигло за жетву у Житорађи, док је на подручју Прокупаља и Куршумлије жетву могуће обавити само половично пошто у њиховом планинском делу тих општина пшеница још увек није довољно сазрела за жетву.

Како је оценио Радован Бјелица, у сваком случају најважнији посао у Топлици треба што пре обавити како жетеоце не би поново омела и зауставила киша, а што се тиче планинског дела Топличког округа, мишљења је да ће и ту жетва бити завршена до краја јула месеца .

Цена  комбајнирања остала је на нивоу прошлогодишње и износи од 11 до 12. 000 по хектару.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   пшеница   жетва   ПСС   трактор   комбајн
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима