Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Жетва у Топлици се ближи крају

rssBookmark and Share

Прокупље 24.07.2019. Јужна Србија Инфо

-Жетва пшенице у топличком крају је у пуном јеку и до сада је пожњевено 55 одсто површина са 8.750 хектара, на колико је јесенас она засејана, казао је данас саветодавац за ратарство у Пољопривредно стручној служби у Прокупљу Радован Бјелица.

Жетва у Топлици се ближи крају

Према његовим речима, овогодишњи принос пшенице у топличком крају износи 4.000 килограма по хектару, што представља нешто бољи принос хлебног жита од просечног за ово подручје.

Анализе стручњака, који су испитивали влажност зрна у односу на његову укупну масу, указују на изузетно добар квалитет овогодишњег рода пшенице.

На топличким њивама, јечам је пожњевен са 70 одсто површина од 1.900 хектара, на колико је посејан.

Према речима пољопривредних стручњака, и јечам је ове године одлично родио, па се процењује да ће са једног хектара бити просечно пожњевено од 3.500 до 4.000 килограма ове житарице.

Пошто је жетва при крају, пољопривредни стручњаци саветују ратарима да након жетве, заору остатке стабљика житарица, односно да изврше „љуштење стрништа“.

-Пољопривредници никако не смеју да спаљују стрништа јер се на тај начин осиромашује земљиште и ствара опасност од избијање пожара већих размера, упозорио је Бјелица.

Он је указао на то да се спаљивањем остатака стабљика житарица, наноси ненадокнадива штета ораницама. Тако се, према његовим речима, смањује ниво органске материје и губи сав азот из земљишта.

-Такође се убијају и сви корисни микроорганизми, загађује се атмосфера, ремети биолошка равнотежа и дестабилизује агроекосистем, односно угрожава се здрава животна средина, истакао је саветодавац за ратарство Радован Бјелица.

Коментара: 0


#   Прокупље   Топлички округ   пшеница   жетва
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима