Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žetva u Toplici se bliži kraju

rssBookmark and Share

Prokuplje 24.07.2019. Južna Srbija Info

-Žetva pšenice u topličkom kraju je u punom jeku i do sada je požnjeveno 55 odsto površina sa 8.750 hektara, na koliko je jesenas ona zasejana, kazao je danas savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju Radovan Bjelica.

Žetva u Toplici se bliži kraju

Prema njegovim rečima, ovogodišnji prinos pšenice u topličkom kraju iznosi 4.000 kilograma po hektaru, što predstavlja nešto bolji prinos hlebnog žita od prosečnog za ovo područje.

Analize stručnjaka, koji su ispitivali vlažnost zrna u odnosu na njegovu ukupnu masu, ukazuju na izuzetno dobar kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice.

Na topličkim njivama, ječam je požnjeven sa 70 odsto površina od 1.900 hektara, na koliko je posejan.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, i ječam je ove godine odlično rodio, pa se procenjuje da će sa jednog hektara biti prosečno požnjeveno od 3.500 do 4.000 kilograma ove žitarice.

Pošto je žetva pri kraju, poljoprivredni stručnjaci savetuju ratarima da nakon žetve, zaoru ostatke stabljika žitarica, odnosno da izvrše „ljuštenje strništa“.

-Poljoprivrednici nikako ne smeju da spaljuju strništa jer se na taj način osiromašuje zemljište i stvara opasnost od izbijanje požara većih razmera, upozorio je Bjelica.

On je ukazao na to da se spaljivanjem ostataka stabljika žitarica, nanosi nenadoknadiva šteta oranicama. Tako se, prema njegovim rečima, smanjuje nivo organske materije i gubi sav azot iz zemljišta.

-Takođe se ubijaju i svi korisni mikroorganizmi, zagađuje se atmosfera, remeti biološka ravnoteža i destabilizuje agroekosistem, odnosno ugrožava se zdrava životna sredina, istakao je savetodavac za ratarstvo Radovan Bjelica.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   pšenica   žetva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima