Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

“Прокупац“ окупио виноградаре Топлице на једном месту

rssBookmark and Share

Прокупље 18.11.2019. Јужна Србија Инфо

У организацији Удружења „Волимо Јастребац“, Агенције за консалтинг “Јастребац-епигенија“ и Града Прокупља, одржана је привредно-туристичка манифестација „Дани прокупца“. На овој јединственој, другој по реду манифестацији, окупили су се произвођачи грожђа и вина, стручњаци из области воћарства и виноградарства и многобројни грађани.

“Прокупац“ окупио виноградаре Топлице на једном месту

Говорећи о овој манифестацији, Александар Милановић, из Удружења „Волимо Јастребац“, рекао је да је њен циљ да укаже на значај аутохтоних сорти грожђа у Србији, да се, осим великих, подрже и мали локални виноградари и да се појача свест о свим предностима које доноси вински туризам.

-Аутохтона сорта „прокупац“ надалеко је позната, не само у Србији, него и ван граница наше земље. Ова сорта окупила је виноградаре на једном месту. Током њеног трајања, власници винарија упознали су посетиоце са производњом грожђа и вина и могућностима проширења засада под виновом лозом, изјавио је Милановић, који је нагласио да бренд звани „прокупац“ треба да се чува и још више промовише у нашој земљи и иностранству.

Заменик градоначелника Прокупља, Мирољуб Пауновић, похвалио је организаторе ове манифестације, која је од великог значаја за промоцију виноградарства, не само нашег града, већ читаве Топлице.

-Виноградарство има дугу традицију у Прокупљу и Топлици. Сорта „прокупац“ је нешто што је и сада познато у Србији и ван њених граница. Добро је што се организују овакве манифестације, на којима виноградари и стручњаци из ове области могу да сазнају шта је то ново у области производње грожђа и вина, изјавио је он и додао да су се виногради на подручју Топлице некада простирали на површини од 5.000 хектара.

Стагнација и нагло напуштање производње грожђа, почело је средином прошлог века.

Према његовим речима, у последњих неколико година, осећа се позитиван тренд у поновном подизању засада под виновом лозом.

Виногради и различите врсте квалитетних вина „Топличких винограда“ из Гојиновца, недалеко од Прокупља и „Доја“ из Доње Јошанице, недалеко од Блаца, већ су познати и у најудањенијим земљама света, као што су Kина и Јапан.

-Ове године, локална самоуправа определила је велика  бесповратно подстицајна средства за подизање нових засада под виновом лозом и куповину опреме за већу финализацију производа од грожђа. Овај позитиван тренд, наставиће се и наредне године, изјавио је Пауновић и додао да локална самоуправа настоји посебно да стимулише младе од 18 до 40 година, да почну да се баве пољопривредном производњом, а самим тим и производњом грожђа и вина.

Презентацију својих производа, које су многобројни посетиоци дегустирали, имали су „Тополички виногради“ из Гојиновца, „Доја“ из Доње Јошанице, винарије „Аранђеловић“, власника Николе Аранђеловића, „Станковић“, власника Милана Станковића и „Страхињић“, власника Братислава Страхињића  из Прокупља.

-Током осмогодишње бербе, ове године имали смо рекордну производњу грожђа. Са површине од 50 хектара, убрано је близу 450.000 килограма различитих врста квалитетног грожђа, изјавио је менаџер у „Топличким виноградима“ Марко Јакшић и додао да очекује производњу од скоро 350.000 боца вина.

-Без обзира на велика улагања и рад, љубав према винограду, грожђу, добром укусу и изгледу вина, као и дружење виноградара не може се објаснити, рекли су власници малих винарија.

Током трајања манифестације, директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Прокупљу, Дејан Тонић, одржао је предавање на тему „Производња грожђа и вина од аутохтоне сорте прокупац“, а приказан је и документарни филм „Прокупац“.

У културном делу програма, учествовали су познати прокупачки афористичари Миливоје Kрстић и Радивоје Соколовић.

Коментара: 0


#   Прокупље   Мирољуб Пауновић   виногради   Топлички виногради   прокупац вино
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима