Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сорта "Прокупац" поново заузима своје заслужено место

rssBookmark and Share

Прокупље 24.05.2017. Јужна Србија Инфо

У фирми “Топлички виногради” д.о.о. у прокупачком селу Гојиновац засади под виновом лозом повећани су на додатних 15 хектара, тако да они тренутно заузимају површину од близу 50 хектара. Највеће површине засађене су аутохтоном сортом грожђа “Прокупац”.

Сорта "Прокупац" поново заузима своје заслужено место

- Током априла на површини од 15 хектара засадили смо скоро 80 хиљада чокота. Највеће површине налазе се под надалеко познатом  сортом “прокупац” од које се добија једно од најквалитетнијих вина, изјавио је менаџер у “Топличким виноградима” Драган Ковачевић и истакао да су на другим површинама засађена винова лоза сорте савињон и шардоне-бели.

Априлски мраз нанео је штете и овим виноградима. Ковачевић истиче да проценат штете зависи од сорте грожђа.

- Процена штете од мраза креће се у просеку од 30 до 40 одсто. Без обзира на ову чињеницу очекујемо да овогодишњи род буде већи у односу на прошлу годину када је произведено скоро 110.000 килограма грожђа, рекао је он додавши да ће се експанзија проширења засада наставити и у наредном периоду.

Планирано је да засади под виновом лозом буду на површини од 100 хектара. Ковачевић истиче да ће се овај амбициозни план за пар година остварити.

- Осим повећања површина засада под виновом лозом  и даље ће један од приоритета рада бити производња квалитетног грожђа и вина које је веома тражено на домаћем и иностраном тржишту, изјавио је он.  

Коментара: 0


#   Прокупље   виногради   Топлички виногради   винова лоза   Драган Ковачевић   граожђе   Гоиновац   Прокупац грожђе
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима