Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sorta "Prokupac" ponovo zauzima svoje zasluženo mesto

rssBookmark and Share

Prokuplje 24.05.2017. Južna Srbija Info

U firmi “Toplički vinogradi” d.o.o. u prokupačkom selu Gojinovac zasadi pod vinovom lozom povećani su na dodatnih 15 hektara, tako da oni trenutno zauzimaju površinu od blizu 50 hektara. Najveće površine zasađene su autohtonom sortom grožđa “Prokupac”.

Sorta "Prokupac" ponovo zauzima svoje zasluženo mesto

- Tokom aprila na površini od 15 hektara zasadili smo skoro 80 hiljada čokota. Najveće površine nalaze se pod nadaleko poznatom  sortom “prokupac” od koje se dobija jedno od najkvalitetnijih vina, izjavio je menadžer u “Topličkim vinogradima” Dragan Kovačević i istakao da su na drugim površinama zasađena vinova loza sorte savinjon i šardone-beli.

Aprilski mraz naneo je štete i ovim vinogradima. Kovačević ističe da procenat štete zavisi od sorte grožđa.

- Procena štete od mraza kreće se u proseku od 30 do 40 odsto. Bez obzira na ovu činjenicu očekujemo da ovogodišnji rod bude veći u odnosu na prošlu godinu kada je proizvedeno skoro 110.000 kilograma grožđa, rekao je on dodavši da će se ekspanzija proširenja zasada nastaviti i u narednom periodu.

Planirano je da zasadi pod vinovom lozom budu na površini od 100 hektara. Kovačević ističe da će se ovaj ambiciozni plan za par godina ostvariti.

- Osim povećanja površina zasada pod vinovom lozom  i dalje će jedan od prioriteta rada biti proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina koje je veoma traženo na domaćem i inostranom tržištu, izjavio je on.  

Komentara: 0


#   Prokuplje   vinogradi   Toplički vinogradi   vinova loza   Dragan Kovačević   graožđe   Goinovac   Prokupac grožđe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima