Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Више пријава него опредељених средстава за субвенционисање воћарске производње на југу Србије

rssBookmark and Share

Алексинац 31.03.2015. Радио Алексинац

Пољопривредници су ове године показали велико интересовање за субвенционисање садног материјала и опреме јер ће се, за разлику од претходних конкурса, тек након рангирања знати ко је добио средства.

Више пријава него опредељених средстава за субвенционисање воћарске производње на југу Србије

Пети конкурс данског програма за развој воћарства на југу Србије „Fruits & Berries“ је завршен и у току је рангирање пристигле документације, потврдио је за Радио Алексинац стручни сарадник овог програма Горан Ранковић.

- Нажалост, за овај пети конкурс нећемо имати довољно новца, јер је велики број људи конкурисао са знатно већим износима него што је то био случај у претходном периоду. Оно што сада радимо јесте да окушавамо да обезбедимо и нека додатна средства, како од данске Владе, тако и од Министарства пољопривреде српске Владе. У овом тренутку не могу да вам кажем да ли ћемо успети у томе јер се ради о износима који су ван програма, дакле новим износима, па не можемо ништа да обећамо.

Један од основних циљева овог данског програма јесте отварање нових радних места и подизање животног стандарда пољопривредних произвођача кроз повећање производње и извоза, додаје Ранковић. Само после прва два конкурса отворено је око 200 нових радних места, а извоз је повећан за око милион евра.

- Пре свега се ради о фирмама где је повећање тог износа мерљиво, затим повећање вредности за око 300.000,00 евра за кориснике који су у том периоду конкурисали и реализовали своје инвестиције. Наравно, тек после одређеног времена се виде ефекти, а не само кад човек добије трактор, атомизер, прскалицу или изгради хладњачу. Нама остаје сада да видимо ефекте и трећег, четвртог и петог конкурса, који би требало да се реализује у наредном периоду – напомиње саговорник.

video...

Коментара: 0


#   Алексинац   субвенције   воће   инвестиције   производња   Fruits & Berries   Министарство пољопривреде   Горан Ранковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима