Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто не раде метеоролошке станице у Топличком округу и Мерошини?

rssBookmark and Share

Мерошина 05.02.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре скоро три године, на подручју Топличког округа и општине Мерошина, постављено је 40 аутоматских метеоролошких станица, које је финансирала турска организација ТИКА, са око о 200 хиљада евра.
Највећу корист од њих требало је да имају пољопривредници, али систем још није прорадио.

Фото: РТС
Фото: РТС

Познати блачки воћар Југослав Аздејковић, у чијем је воћњаку постављена једна од четрдесет метеоролошких станица, каже да су пољопривредници имали велика очекивања од овог система.

"Кад је  требало да инсталирају, они су нам причали да ће она бити повезана, да ћемо ми добијати неке податке о временским приликама, вероватно и у вези прскања, пошто је овде воћарски крај. Ми смо се надали да ће то да буде у функцији и да нам доста помогне," каже Аздејковић.

Стручњаци Пољопривредне стручне службе у Прокупљу сагласни су да у оваквој ситуацији највећу штету трпе пољопривредници, који су и даље углавном препуштени сами себи, док за то време један од најсавременијих система стоји неискоришћен.

Снежана Јовић, саветодавац у ПСС у Прокупљу, каже: "Када будемо у том систему прогнозно - извештајне службе, онда ћемо имати скоро 99 % тачних података када, у ком периоду третирати, којим средствима, у којој количини, све се налази у СМС поруци".

То што аутоматске метеоролошке станице још увек нису функционалне, последица је позних дешавања и превирања у овој служби у претходном периоду, када је доведен у питање и њен сам опстанак, тврди в.д. директора Дејан Тонић. Он  очекује да цео систем профункционише већ до почетка пролећне сезоне, али на знатно ширем простору.

"Министарство пољопривреде и управа за заштиту биља су предложили да један део станица, агрометеоролошких станица, које се налазе на нашем терену,  разместимо по окрузима у околини, што значи Нишавски, Јабланички и Расински",каже Тонић.

Да се на ове станице озбиљно рачуна у даљем раду Прогнозно- извештајне службе Србије, РТС - у је потврђено и у министарству пољопривреде, где истичу спремност да помогну у размештању и што бржем оспособљавању система.

Коментара: 0


#   Мерошина   метеорологија   Министарство пољопривреде   воћарство   Ана Јовић   Метеоролошка опсерваторија   Дејан Тонић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима