Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto ne rade meteorološke stanice u Topličkom okrugu i Merošini?

rssBookmark and Share

Merošina 05.02.2019. RTS, Južna Srbija Info

Pre skoro tri godine, na području Topličkog okruga i opštine Merošina, postavljeno je 40 automatskih meteoroloških stanica, koje je finansirala turska organizacija TIKA, sa oko o 200 hiljada evra.
Najveću korist od njih trebalo je da imaju poljoprivrednici, ali sistem još nije proradio.

Foto: RTS
Foto: RTS

Poznati blački voćar Jugoslav Azdejković, u čijem je voćnjaku postavljena jedna od četrdeset meteoroloških stanica, kaže da su poljoprivrednici imali velika očekivanja od ovog sistema.

"Kad je  trebalo da instaliraju, oni su nam pričali da će ona biti povezana, da ćemo mi dobijati neke podatke o vremenskim prilikama, verovatno i u vezi prskanja, pošto je ovde voćarski kraj. Mi smo se nadali da će to da bude u funkciji i da nam dosta pomogne," kaže Azdejković.

Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju saglasni su da u ovakvoj situaciji najveću štetu trpe poljoprivrednici, koji su i dalje uglavnom prepušteni sami sebi, dok za to vreme jedan od najsavremenijih sistema stoji neiskorišćen.

Snežana Jović, savetodavac u PSS u Prokuplju, kaže: "Kada budemo u tom sistemu prognozno - izveštajne službe, onda ćemo imati skoro 99 % tačnih podataka kada, u kom periodu tretirati, kojim sredstvima, u kojoj količini, sve se nalazi u SMS poruci".

To što automatske meteorološke stanice još uvek nisu funkcionalne, posledica je poznih dešavanja i previranja u ovoj službi u prethodnom periodu, kada je doveden u pitanje i njen sam opstanak, tvrdi v.d. direktora Dejan Tonić. On  očekuje da ceo sistem profunkcioniše već do početka prolećne sezone, ali na znatno širem prostoru.

"Ministarstvo poljoprivrede i uprava za zaštitu bilja su predložili da jedan deo stanica, agrometeoroloških stanica, koje se nalaze na našem terenu,  razmestimo po okruzima u okolini, što znači Nišavski, Jablanički i Rasinski",kaže Tonić.

Da se na ove stanice ozbiljno računa u daljem radu Prognozno- izveštajne službe Srbije, RTS - u je potvrđeno i u ministarstvu poljoprivrede, gde ističu spremnost da pomognu u razmeštanju i što bržem osposobljavanju sistema.

Komentara: 0


#   Merošina   meteorologija   Ministarstvo poljoprivrede   voćarstvo   Ana Jović   Meteorološka opservatorija   Dejan Tonić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima