Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повећана минимална цена рада у Србији

Bookmark and Share

04.01.2017. Јужна Србија Инфо

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је да је минимална цена рада у Србији од 1. јануара повећана са 121 на 130 динара по радном часу, тако да минимална месечна зарада износи 22.260 динара, док ће пензионери добијати примања виша за 1,5 одсто.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Вулин је истакао да од данас, такође, ступају на снагу и нове одредбе за пензионисање, па се старосна граница за одлазак у пензију код жена помера за шест месеци – на 61 годину и шест месеци живота.

Министар је навео да ће сви грађани који раде за минималац имати повећање зараде од приближно осам одсто, што значи да ће за просечних 174 часа рада месечно зарађивати нешто више од 22.000 динара.

Кад је реч о повећању старосне границе за одлазак у старосну пензију, он је рекао да је услов за жене у 2017. години 61 година и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Вулин је објаснио да су то мере које су усвојене изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању пре три године.

Према његовим речима, циљ је да се услови за пензију за жене и мушкарце изједначе до 2032. године, када ће се одлазити у пензију са истим бројем навршених година – 65.

Такође, пензионерима у Србији у јануару ће бити исплаћена примања увећана за 1,5 одсто.

Коментара: 0


#   Министарство финансија   Александар Вулин   Влада Републике Србије   Министарство рада   минималац   цена рада
@VulinAleksandar @Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима