Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Празнична криза. Шест савета како да имате више новца у 2021. години

Bookmark and Share

Полом 08.01.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Плански или не, чињеница је да смо око празника потрошили доста новца, што на поклоне, што на трпезу. Уредник портала "Каматица" Душан Узелац истиче да су то одличне околности да направимо план штедње за ову годину. Објаснио је како и због чега.

Празнична криза. Шест савета како да имате више новца у 2021. години

Почетак јануара је, каже Душан Узелац, право време да направимо реалан и озбиљан план штедње.

Пре свега, како каже, ово је добар период када можемо као једну финансијску вежбу да ставимо на папир колико смо новца потрошили и то не да бисмо увели неку рачуницу, него да бисмо планирали.

Истиче да не можемо ништа да планирамо ако немамо неке основне информације. Нагласио је да све математичке грешке одвајамо на страни и да ће се оне сигурно десити, јер никада нећемо бити 100 посто прецизни са планирањем, али је битно да кажемо децембар и поклони су нас коштали на пример 30.000, 15.000, 5.000 динара. Која год цифра потребно је да се дефинише, онда ће то бити лакше за планирање које је основ управљања финансијама.

Количину новца коју смо потрошили у децембру и почетком јануара на даривање можемо да планирамо као месечну уштеду у наредном периоду, али под условом да смо трошили од редовних месечних прихода и то без претераног одрицања.

Узелац наглашава да бисмо могли да штедимо морамо да имамо од чега. Прво правило за оне који немају довољно – не смеју ни да размишљају о штедњи. То је врло скупа занимација за онога ко нема. Скупа и ментално и био би љут када би терао себе да штеди, а нема довољно за основне ствари, истиче Узелац.

Штедња не би требало да буде такмичење са самим собом ни превелико оптерећење. Поента је да имамо све за шта нам треба и да сав вишак стављамо на гомилу. Идеално би било да свака штедња има намену, јер када имате намену гомиле лакше ћете се одупрети да не потрошите тај новац, јер ћете имати јасно дефинисан приоритет.

Примера ради, ако вам је то летовање нећете ући у продавницу са информацијом да имате новца на рачуну већ ћете размишљати да ли да ипак сачувате за летовање или купите то што вам можда и не треба.

Постоје и мали трикови за уштеду. Наизглед можда банални, али у великој мери успешни. На пример, ако наиђете на 500 или 200 динара у новчанику да такве новчанице одвојите.

Узелац напомиње да је поента да управљање финансијама не ремети редован живот и активности, а да опет имате за оно што се јавља за годишњи трошак или као трошак у пар година.

Занимљива је статистика која показује да што смо старији, то смо штедљивији, али умеће располагања новцем нема никакве везе с полом.

Мушкарци ређе троше, али веће количине новца, док жене мање по ситно и то је понашање у потрошњи, објашава Узелац.

За штедњу је набоље да то буде заједничка одлука укућана, да кад један поклекне, други задржи чврст став.


#   празници   новац   Полом   економија   штедња
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима