Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пробијање рокова Актор кошта два милиона евра

rssBookmark and Share

Београд 18.04.2017.

Грчка фирма Актор која није испоштовала своје уговорне обавезе на изградњи Коридора 10 највероватније ће бити кажњена плаћањем пенала у износу од око два милиона евра, пише лист Данас.

Извођач радова на обилазници око Димитровграда највероватније плаћа пенале због кашњења
Извођач радова на обилазници око Димитровграда највероватније плаћа пенале због кашњења

Извођач радова на обилазници око Димитровграда највероватније плаћа пенале због кашњења

Надлежни у Србији су веома незадовољни због кашњења радова те грчке фирме, не желе да јој дају додатне рокове за завршетак посла али још увек није обелодањено на који начин ће Актор бити санкционисан због тога што посао није завршен.

У Коридорима Србије тврде да ће санкција сигурно бити али да ли ће Грци бити кажњени "само" са плаћањем пенала због кашњења или ће са њима бити раскинут уговор о изградњи предвиђених деоница на том важном саобраћајном коридору, још увек није познато.

Чак и у случају да избегну раскид уговора кашњење у изградњи деонице око Димитровграда Актор ће коштати "папрено" јер ће држави Србији као инвеститору на изградњи Коридора 10 морати да исплати око 210 милиона динара (односно 10 одсто суме вредности уговора који су Коридори Србије потписали са том грчком фирмом.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије, каже за Данас да прво треба утврдити ко је заиста крив што је до кашњења радова на обилазници око Димитровграда уопште лоше.

- У принципу за кашњење у радовима кривица пада или на инвеститора у конкретном случају на државу или на извођача радова. Инвеститор је крив ако на време није обезбедио завршетак пројектне документације и експропријацију земљишта. У том случају држава Србија би Грцима требало да плати одштету кроз пенале. Ако је све то на време обезбеђено, одговорност лежи само на грчком извођачу радова којег би у том случају требало санкционисати - објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, уобичајени износ пенала је до 10 одсто суме од укупне вредности потписаног уговора.

- Према томе Актор би требало да буде кажњен у том износу, односно да плати пенале и тако надокнади штету због тога што радови нису изведени на време. Ако коначни резултати истраге покажу да је Актор крив за кашњење, Коридори 10 би требало након изрицања санкције моментално раскину уговор о изградњи са Актором и повере га некој другој фирми - наводи Родић.

Махмуд Бушатлија, експерт за страна улагања, каже за Данас да се у конкретном случају не ради о томе шта сада може да се уради већ шта је досад требало да буде урађено.

- Под бројем један требало је у сачињеном уговору о изградњи те деонице експлицитно нагласити колике пенале Актор плаћа у случају кашњења или неизвршавања својих обавеза. С обзиром да то није прецизирано ако држава одреди новчани износ који Актор мора да плати као накнаду за кашњење та грчка фирма може да не прихвати ту одлуку, чиме би цео случај добио епилог на суду где све треба доказивати - наводи Бушатлија.

Наш саговорник додаје да је поред тога било потребно на дневној бази обезбедити и стручно надгледање радова.

- Ако имате свакодневно надгледање радова, ви веома лако можете да уочите да ће до пробијања рокова доћи те можете извођача радова да упозорите и предупредите кашњење. Ако и поред упозорења рок буде пробијен, они који обављају стручни надзор напишу упозорење извођачу и дају му рок да исправи грешке или се предузимају санкције. Нажалост, у последњих петнаестак година та пракса за којом потреба постоји је укинута, нестручни људи предводе наш грађевински сектор и епилог свега тога су овакви крупни пропусти као што је случај са изградњом обилазнице око Димитровграда - истиче Бушатлија.

Подсећања ради, Актор је био у обавези да уговорене радове заврши до 21. марта, али није успео у томе. Грци су тражили додатни рок до краја године за завршетак посла међутим надлежни на то нису признали и одлучили су се да их санкционишу.

Трећи извођач радова

Уговор са Актором Коридори Србије су потписан 12. маја прошле године. Реч је о трећем извођачу радова на деоници која има нешто више од седам километара. Прво је на овој траси била ангажована аустријска Алпина, која је банкротирала, а заменила га је бугарска фирма Трејс, којој је уговор отказан због непоштовања рокова.

Г. Влаовић, Данас

Коментара: 0


#   Београд   Димитровград   ауто-пут   коридор 10   Бугарска   Коридори Србије   Актор   страна улагања   Махмуд Бушатлија
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима