Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Струја поскупљује, али угрожени могу да очекују помоћ, уведен и здравствени критеријум

Bookmark and Share

30.07.2022. РТС, Јужна Србија Инфо

Помоћник министра рударства и енергетике Зоран Илић каже за РТС, поводом поскупљења струје, да сви грађани који су досад имали статус угроженог домаћинства или испуњавали услове других институција да су социјално угрожени, аутоматски имају статус енергетски угроженог купца.

Струја поскупљује, али угрожени могу да очекују помоћ, уведен и здравствени критеријум

Ми смо нову уредбу ускладили са потрошачком корпом, где је сада граница двострука и износиће 70.000 динара, навео је Илић. У оквиру нове уредбе, уведен је и здравствени критеријум, који се односи на пацијенте којима је електрична енергија неопходна за очување виталних функција.

Савет Агенције за енергетику је на захтев ЕПС-а дао сагласност на одлуку о цени електричне енергије. Тако ће, од 1. септембра, без пореза и такси, један киловат-час да кошта 8,144 динара, што је више од постојеће просечне цене за 6,5 одсто.

Помоћник министра рударства и енергетике Зоран Илић рекао је Јутарњем програму да је постковид криза изазвала буђење привреде, због чега је потреба за енергентима нагло порасла, након чега је и порасла цена.

"Данас, можемо да кажемо по јучерашњим ценама, цена електричне енергије је преко 500 евра по мегават-сату, а цена гаса је негде око 2.000 евра за 1.000 метара кубних. Тако да са тим ценама просто није прихватљиво да ниво цена на гарантованом снабдевању, то је цена коју плаћају домаћинства и мали купци, она просто није више могла да остане на том нивоу", рекао је Илић.

Додао је да је повећање цене струје од 6,5 одсто нешто што треба да нас радује, без обзира на то што су поскупљења нешто што није популарно и није пожељно, имајући у виду да је електрична енергија поскупела за 14, 15 одсто.

"Нова уредба усклађена са потрошачком корпом" 

Говорећи о угроженим домаћинствима, Илић је истакао да многи нису могли да плаћају струју ни по актуелним ценама, а да ће ново поскупљење додатно утицати на платежну моћ угрожених грађана.

"Према ранијој уредби, шесточлано домаћинство је испуњавало услов да му се пружи помоћ у набавци електричне енергије уколико укупни приходи тог домаћинства не прелазе 35.000. Ми смо нову уредбу ускладили са потрошачком корпом, са званичним податком РЗС-а, где је сада та граница двострука и износиће 70.000 динара", рекао је Илић.

Објаснио је да сви грађани који су досад имали статус угроженог домаћинства или испуњавали услове других институција да су социјално угрожени, аутоматски имају статус енергетски угроженог купца.

Уведен и здравствени критеријум 

У оквиру нове уредбе уведен је и здравствени критеријум. Илић је навео да се ради о потрошачима којима је електрична енергија неопходна за очување виталних функција и медицинске апарате који раде на електричну енергију, и да ЕПС нема право да такве кориснике искључи са система уколико из неког разлога не плаћају рачуне.

Илић је навео да је чињеница и последица кризе да се у Србији не производи довољно електричне енергије и да ће бити потребно да је увозимо.

"У летњем периоду, увоз је величине од три до седам, осам посто на дневном нивоу. Толико нам је додатно енергије потребно да бисмо могли да задовољимо све потребе грађана и привреде. Што се тиче самог приступа, ми ћемо морати заиста и током ове године да прођемо један озбиљан кризни период када су у питању енергија и енергенти. Ми ћемо морати да поведемо рачуна о штедњи", рекао је Зоран Илић.

Додао је да је током лета потрошња око 90.000 киловат-сати и упутио апел грађанима и локалним самоуправама.

"Рефлектори на стадионима, јавна расвета, па и ми, свако од нас у домаћинству, пружимо руку, искључимо светло када није нужно. Дан је дуг у ово време, просто није нужно да буде тако. Водимо рачуна мало и око укључења клима-уређаја. Све где можемо да нешто приштедимо, заиста ће значити", истакао је Илић.

Додао је да се држава потрудила да грађани не осете кризу у мери у којој је она заиста присутна, али и да је потребно да грађани приштеде, пошто је омогућено да се криза не осети.


#   струја   ЕПС   поскупљење   Министарство рударства и енергетике
@EPSsnabdevanje @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима