Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грађевинарство и југ Србије

Bookmark and Share

Грделичка клисура 19.11.2018. Никола Стојановић

Иако се много тога доводи у питање, индустрија је постала главни проблем, а о грађевинарству се мало прича. Доводе се стране компаније, а наши радници беже у свет. Да ли због веће зараде или бољег живота, то не знамо.

viljuškari Jungheinrich
viljuškari Jungheinrich

На југу Србије се ипак гради и ради.

Коридор 10 учинио је да цео регион оживи, виљушкари "Jungheinrich" раде, платформе за рад на висинама стално су у покрету,  још мало и биће готов ауто-пут који води кроз Грделичку клисуру.

Надлежни га називају и великим пројектом, а о овом пројекту најбоље могу да посведоче запослени. Било је посла за све, а на нашим путевима радиле су стране компаније. Стручњаци сматрају да би најбоље наше домаће компаније посао урадиле, јер су оне познате по квалитетном и добро урађеном послу.

Српски радници некада и сада

Грађевински посао није нимало лак. Без обзира да је реч о руковођењу или извођењу грађевинских радова и менаџери и директори, али и радници имају много посла. И о свему мора да се брине. Jungheinrich виљушкари не могу сами да се покрену, а без возача посао не може да се обави. Ако менаџер не одреди где и како треба да се ради, посао пропаде и тако у круг. Добар радник злата вреди, али тек када крену муке око проналска доброг радника, почињемо да се присећамо шта нам значе добри радници. То је увек тако, зар не?

Статистика показује да годишње на рад у иностранство оде око 30 000 људи, а колико се њих врати то нико не зна. Све чешће се помиње одлив мозгова, али више није проблем одлазак младих у свет већ и квалификоване радне снаге која бољи живот тражи у туђој земљи.

Ко је крив за такво стање?

Све се више помиње старо добро време када се лепо живело, зарађивало, путовало, живело од свог рада. Данас виљушкари Jungheinrich чекају своје возаче, послодавци морају да подигну цену рада како би радника задржали, иначе возачи одоше. Додуше, неки се и врате, али занатлије су решиле да пронађу своје парче хлеба у земљама Западне Европе. Такође, возачи су решили да се опробају на европским друмовима, а занатлије своју срећу траже у Немачкој. Одлазе нам и инжењери, лекари, медицинске сестре.

Да ли бисте ви отишли у иностранство да радите за веће паре? Зашто?

Стара српска пословица каже боље врабац у руци него голуб на грани. Да ли бисте пристали да радите за мање новца у свом граду или бисте да превалите стотине километара само да бисте зарадили велике паре. Различита су мишљења, потребе, али и опредељења. Није лако отићи, а још је теже остати и радити за мало новца, зар не?

Коментара: 0


#   ауто-пут   Грделичка клисура   медицинске сестре   коридор 10   грађевинарство   одлив мозгова
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима