Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Građevinarstvo i jug Srbije

Bookmark and Share

Grdelička klisura 19.11.2018. Nikola Stojanović

Iako se mnogo toga dovodi u pitanje, industrija je postala glavni problem, a o građevinarstvu se malo priča. Dovode se strane kompanije, a naši radnici beže u svet. Da li zbog veće zarade ili boljeg života, to ne znamo.

viljuškari Jungheinrich
viljuškari Jungheinrich

Na jugu Srbije se ipak gradi i radi.

Koridor 10 učinio je da ceo region oživi, viljuškari "Jungheinrich" rade, platforme za rad na visinama stalno su u pokretu,  još malo i biće gotov auto-put koji vodi kroz Grdeličku klisuru.

Nadležni ga nazivaju i velikim projektom, a o ovom projektu najbolje mogu da posvedoče zaposleni. Bilo je posla za sve, a na našim putevima radile su strane kompanije. Stručnjaci smatraju da bi najbolje naše domaće kompanije posao uradile, jer su one poznate po kvalitetnom i dobro urađenom poslu.

Srpski radnici nekada i sada

Građevinski posao nije nimalo lak. Bez obzira da je reč o rukovođenju ili izvođenju građevinskih radova i menadžeri i direktori, ali i radnici imaju mnogo posla. I o svemu mora da se brine. Jungheinrich viljuškari ne mogu sami da se pokrenu, a bez vozača posao ne može da se obavi. Ako menadžer ne odredi gde i kako treba da se radi, posao propade i tako u krug. Dobar radnik zlata vredi, ali tek kada krenu muke oko pronalska dobrog radnika, počinjemo da se prisećamo šta nam znače dobri radnici. To je uvek tako, zar ne?

Statistika pokazuje da godišnje na rad u inostranstvo ode oko 30 000 ljudi, a koliko se njih vrati to niko ne zna. Sve češće se pominje odliv mozgova, ali više nije problem odlazak mladih u svet već i kvalifikovane radne snage koja bolji život traži u tuđoj zemlji.

Ko je kriv za takvo stanje?

Sve se više pominje staro dobro vreme kada se lepo živelo, zarađivalo, putovalo, živelo od svog rada. Danas viljuškari Jungheinrich čekaju svoje vozače, poslodavci moraju da podignu cenu rada kako bi radnika zadržali, inače vozači odoše. Doduše, neki se i vrate, ali zanatlije su rešile da pronađu svoje parče hleba u zemljama Zapadne Evrope. Takođe, vozači su rešili da se oprobaju na evropskim drumovima, a zanatlije svoju sreću traže u Nemačkoj. Odlaze nam i inženjeri, lekari, medicinske sestre.

Da li biste vi otišli u inostranstvo da radite za veće pare? Zašto?

Stara srpska poslovica kaže bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Da li biste pristali da radite za manje novca u svom gradu ili biste da prevalite stotine kilometara samo da biste zaradili velike pare. Različita su mišljenja, potrebe, ali i opredeljenja. Nije lako otići, a još je teže ostati i raditi za malo novca, zar ne?

Komentara: 0


#   auto-put   Grdelička klisura   medicinske sestre   koridor 10   građevinarstvo   odliv mozgova
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima