Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zašto se opet proveravaju tuneli Predejane i Manajle

rssBookmark and Share

Predejane 21.05.2020. RTS, Južna Srbija Info

Pre godinu dana otvorena je deonica Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, a od sredine juna prošle godine do danas njom je prošlo više od pet i po miliona vozila. U toku je ispitivanje tunela Manajle i Predejane, na toj trasi. To je redovni polugodišnji pregled svih operativnih sistema tunela.

Foto: RTS
Foto: RTS

Naizmenično testiraju dve po dve tunelske cevi na južnom kraku Koridora 10. Leva strana iz pravca Niša ispitana je, tu će do kraja maja vozila dvosmerno saobraćati, dok traje provera sistema desnih traka.

"Mi proveravamo da li ventilatori stoje na pravom mestu, da li je vešanje odgovarajuće, temperaturu namotaja motora, temperaturu ležaja, motora i sve mora da bude perfektno i onako kako je projektovano, kako bi u datom trenutku reagovalo na pravi način", objašnjava Marko Milošević, rukovodilac projekta opremanja tunela.

U tunelima Manajle i Predejane instalirana je najsavremenija oprema – telekomunikacioni sistem, saobraćajna signalizacija, video-nadzor, ventilacija, sistem požara, trafostanica.

U tunelima postoji 13 različitih sistema za bezbedno upravljanje saobraćajem. U opremu je uloženo oko 13 miliona evra.

"Nije bilo aktiviranja senzora i aktiviranja opreme jer nije bilo požara u tunelu. Mi u ovom trenutku moramo da budemo sto posto sigurni da je ona u funkciji. Osim toga što smo zamenili neke svetiljke, sve je u besprekornoj funkciji, ceo sistem. U oba tunela sve funkcioniše besprekorno", zadovoljan je Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju u Koridorima Srbije.

Uz testiranje opreme, ukupno 120 radnika radi i na održavanju konstrukcije oba tunela.

Tunel Manajle je najduži putni tunel u zemlji, sa prosečnom dužinom od 1.804 metra. Tunelske cevi imaju proširenja, povezane su prolazima za eventualnu evakuaciju. Na svakih 600 metara su prolazi za vozila, na svakih 300 za putnike. Za godinu dana nije bilo potrebe da ti prolazi budu korišćeni.

Na svakih šest meseci "Koridori Srbije" proveravaće opremu u tunelima kako bi obezbedili važenje garancije, ali i održavali dobro funkcionisanje svih sistema.

Komentara: 0


#   auto-put   Predejane   Grdelička klisura   tunel   koridor 10   Manajle
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima