Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Зашто се опет проверавају тунели Предејане и Манајле

rssBookmark and Share

Предејане 21.05.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре годину дана отворена је деоница Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, а од средине јуна прошле године до данас њом је прошло више од пет и по милиона возила. У току је испитивање тунела Манајле и Предејане, на тој траси. То је редовни полугодишњи преглед свих оперативних система тунела.

Фото: РТС
Фото: РТС

Наизменично тестирају две по две тунелске цеви на јужном краку Коридора 10. Лева страна из правца Ниша испитана је, ту ће до краја маја возила двосмерно саобраћати, док траје провера система десних трака.

"Ми проверавамо да ли вентилатори стоје на правом месту, да ли је вешање одговарајуће, температуру намотаја мотора, температуру лежаја, мотора и све мора да буде перфектно и онако како је пројектовано, како би у датом тренутку реаговало на прави начин", објашњава Марко Милошевић, руководилац пројекта опремања тунела.

У тунелима Манајле и Предејане инсталирана је најсавременија опрема – телекомуникациони систем, саобраћајна сигнализација, видео-надзор, вентилација, систем пожара, трафостаница.

У тунелима постоји 13 различитих система за безбедно управљање саобраћајем. У опрему је уложено око 13 милиона евра.

"Није било активирања сензора и активирања опреме јер није било пожара у тунелу. Ми у овом тренутку морамо да будемо сто посто сигурни да је она у функцији. Осим тога што смо заменили неке светиљке, све је у беспрекорној функцији, цео систем. У оба тунела све функционише беспрекорно", задовољан је Александар Сенић, директор Сектора за изградњу у Коридорима Србије.

Уз тестирање опреме, укупно 120 радника ради и на одржавању конструкције оба тунела.

Тунел Манајле је најдужи путни тунел у земљи, са просечном дужином од 1.804 метра. Тунелске цеви имају проширења, повезане су пролазима за евентуалну евакуацију. На сваких 600 метара су пролази за возила, на сваких 300 за путнике. За годину дана није било потребе да ти пролази буду коришћени.

На сваких шест месеци "Коридори Србије" провераваће опрему у тунелима како би обезбедили важење гаранције, али и одржавали добро функционисање свих система.

Коментара: 0


#   ауто-пут   Предејане   Грделичка клисура   тунел   коридор 10   Манајле
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима