Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Без одговорних што је 48 километара аутопута поскупело 10 милиона евра

rssBookmark and Share

Димитровград 18.03.2017. insajder.net, Јужна Србија Инфо

Државно предузеће Коридори Србије дужно је да донесе одлуку о томе да ли ће грчка фирма Актор наставити да ради на Коридору 10, каже за Инсајдер министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Фото: Коридори Србије
Фото: Коридори Србије

Према њеним речима, Коридорима Србије више не руководи Дмитар Ђуровић, пошто му је истекао мандат.

Бура коју је у јавности изазвао извештај Радне групе Министарства о градњи деоница Коридора 10 на којима је ангажована грчка фирма Актор брзо се утишала, без епилога. У извештају је констатовано да су Коридори Србије “супротно свакој логици” грчком Актору одобрили додатно готово 10 милиона евра за одштетне захтеве, а око 13 милиона су износили додатни аванси и гарантни депозити. Констатује се да је необично што Коридори нису, уместо тога, раскинули уговор с Актором и наплатили пенале због кашњења.

На питање зашто није тражила смену директора Коридора Србије Дмитра Ђуровића, имајући у виду да то јесте у њеној надлежности, Михајловићева каже да је њему истекао мандат и да он више не руководи Коридорима Србије. Док не буде изабран нови директор послове директора практично обавља досадашњи помоћник директора Милован Бекрић, каже Михајловићева.

Занимљиво је, међутим, да је Ђуровићу мандат истекао још у октобру, а руководио је Коридорима крајем јануара, када су новинари Инсајдера с њим тражили интервју.

За сада нема одговора на питање ко ће због овога сносити одговорност, али ни да ли ће држава наставити сарадњу с Актором. Од завршетка четири деонице које гради Актор зависи и да ли ће Коридор 10 бити завршен у најновијем року - до краја ове године.

Зорана Михајловић каже да Министарство нема надлежност да доноси одлуку у овом случају јер је реч о уговору државне фирме Коридори Србије и Актора. Тврди, међутим, да у Влади неће “седети и ћутати” јер од ових деоница зависи завршетак Коридора који се гради више од 30 година.

На питање куд је отишао новац пошто није урађено оно што је плаћено, Зорана Михајловић каже да ће то тек да се види, али да није у њеној надлежности да коментарише “да ли је неко крив и шта је ту неко радио”. Подсећа, међутим, да постоји извештај Радне групе Министарства.

„Резултат није проценат реализације деонице који је морао да буде и није завршена, на крају крајева, деоница - ни једна ни друга ни трећа, да не говоримо о четвртој“, наводи она.

Цену километра увећавају лоши пројекти

Увођење огромног броја подизвођача без адекватне контроле само је један од разлога упорног увећања цене по километру аутопута и пробијања рокова. Други разлог су неадекватни пројекти. Иако би сваки пројекат морао да прође више контрола пре него што се држава задужи за градњу неке деонице пута, то се, по свему судећи, не поштује.

Образложући одлуке да грешком Актору исплаћује одштетне захтеве и авансе упркос пробијању рокова, Дмитар Ђуровић је недавно рекао да су упрво лоши пројекти разлог кашњења. Тако је одговорност пребацио на некадашњег ресорног министра Велимира Илића, који је покренуо аферу објављујући незваничну верзију извештаја Радне групе, незадовољан што није добио функцију која му је, како је рекао, обећана у предузећу Коридори Србије.

Зорана Михајловић наводи да пројекти јесу били проблематични, што је констатовано још 2014, на основу чега им је исплаћен додатни аванс уз обавезу да у року од годину дана заврше препројектовање.

„До дана данашњег неки од тих пројеката нису препројектовани. Дакле, неких 10 ставки које је Актор требало да уради“, наводи Михајловићева.

Огроман раст трошкова градње аутопутева, увођење подизвођача, али и како је овај најуноснији државни посао увек резервисан за фирме блиске владајућим структурама.

Коментара: 0


#   Димитровград   ауто-пут   Зорана Михајловић   Дмитар Ђуровић   коридор 10   Коридори Србије   Актор
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима