Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли ће три нишка декана бити смењена?

rssBookmark and Share

Ниш 07.06.2019. Јужна Србија Инфо

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је јуче у Нишу да ће брзо бити решен проблем декана, Факултета уметности Сузане Костић, Факултета спорта и физичког васпитања Милована Братића и Грађевинско-архитектонског факултета Петра Митковића, који се терете за корупцију.

Да ли ће три нишка декана бити смењена?

Министар просвете и председница Владе Србије Ана Бранабић обишли су радове на изградњи Научно-технолошког парка Ниш а потом посетили Стартап центар у Нишу.

Премијерка Брнабић је положила камен темељац за изградњу вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је јуче у Нишу да се спроводи свеобухватна реформа образовања у Србији и да је један од циљева тог министарства интернационализација образовања.

Шарчевић, се током свог боравка у Нишу састао са ректором Универзитета у Нишу, професором др Драганом Антићем.

"Када смо донели нови Закон о високом образовању тада нисмо уградили и клаузулу да је законски обавезујућа и Агенција за борбу против корупције. Аутономија високог образовања даје себи свашта за право и то није случај само у Нишу. Непотизам је био најнормалнија појава јер то није било кажњиво. Ви опоменете високошколску установу да то не раде или да неког смене, они сазову Савет у коме имају 85 посто већине и лепо сами одустану од тога“, рекао је министар Шарчевић и додао када се он умеша и када покуша то да реши, оптуже га да руши аутономију факултета.

Министар Шарчевић је навео да су се сва три случаја десила пре доношења новог Закона .

„Шта год да одлучимо била би то ректроактивна примена Закона, а одговор на питање да ли је то примењиво или не одговор ће морати да пронађу правници“, додао је Шарчевић. „ Мислим да ретроактивно не може да се примењује Закон. Сада постоји Етички одбор који је за једног од декана донео негативну одлуку и то је нама довољно. Данас ћемо то решити. Послао сам инспекторе и они раде свој посао. Све што радимо је лагално и законски, јер сада имамо инструменте. Епилог ове приче биће познат за недељу дана“, закључио је Шарчевић.

Ректор Универзитета у Нишу професор др Драган Антић је ситуацију везану за три нишка декана прокометарисао речима „ Постоје одговарајући органи који раде свој посао, а ја ћу радити свој“.

„И они који доносе одлуке и препоруке треба да воде рачуна о специфичности делатности којом се ми бавимо и о законима ове земље. Закони се међусобно допуњују, ни један није издвојен из система и треба их поштовати“, казао је Антић.

На питање шта је договорио професорима са Факултета уметности који су протестовали против деканице Сузане Костић испред зграде Универзитета он је кратко одговорио:

"Професори Факултета уметности нису били код мене, нисам са њима разговарао. Они су били испред зграде Универзитета и у згради што је дозвољено. Моја надлежност није Факултет уметности, моја надлежност је Универзитет у Нишу. Факултети су правна лица и ја немам надлежност над њима само што једино у Србији у овом свету имамо ситуацију да ректор нема надлежност над факултетима. Очекујем да на састанку са министром просвете видимо шта је чији задатак и да свако ради свој посао“, нагласио је Антић.

Коментара: 0


#   Ниш   Факултет уметности   Ана Брнабић   седница Владе   Драган Антић   Министарство просвете   Агенција за борбу против корупције   Сузана Костић   Факултет спорта и физичког васпитања   Универзитет у Нишу   правна лица   камен темељац   Младен Шарчевић
@anabrnabic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима