Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Миодраг Стојковић у истом дану разрешен и враћен на место шефа катедре

rssBookmark and Share

Лесковац 18.02.2019. Н1

У јавности је са негодовањем примљена вест да је генетичар Стојковић разрешен са места шефа катедре на медицинском факултету у Крагујевцу. Из ове установе стигло је објашњење да он није смењен, али шта је заправо истина?

Миодраг Стојковић у истом дану разрешен и враћен на место шефа катедре

Наиме, 11. фебруара је професор доктор Миодраг Стојковић разрешен дужности "закључно са 10.2.2019", како је писало у решењу. Затим је, у истом дану, то решење стављено ван снаге, уз образложење да је одлука донета у складу са потребама оранизације наставног процеса на докторским студијама. Тог истог дана, уз исто образложење, донето је решење да се Стојковић именује за шефа Катедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама на докторским студијама, почев од 11. фебруара, како је наведено.

Сва решења је потписао декан факултета, професор доктор Владимир Јаковљевић.

Крагујевачки портали пренели су раније да је Стојковић смењен са места шефа катедре за матичне ћелије на докторским студијама медицинског факултета у Крагујевцу, а да је на то место одлуком декана именована професорка Биљана Љујић.

Медији су, иначе пренели, да су по објављеној вести о смени, реаговали чланови Катедре за матичне ћелије, њих деветоро, међу којима и Стојковић, који су од декана ФМН затражили, у отвореном писму, да "преиспита своју одлуку о смени" коју је донео "без претходног разговора са професором Стојковићем".

С друге стране, декан Владимир Јаковљевић за лист Данас и за Глас Шумадије рекао је да је до промене на месту шефа катедре за матичне ћелије дошло "уз сагласност" његовог, како је рекао, блиског пријатеља Миодрага Стојковића.

Факултет медицинских наука у Крагујевцу раније данас је демантовао наводе о смени.

А генетичар Миодраг Стојковић обратио се вечерас путем свог Твитер налога јавности, наводећи да остаје Факултету медицинских наука у Крагујевцу као шеф Катедре за матичне ћелије, али да ће од руководства те високошколске установе ускоро затражити право на ограничено одсуство, јер ће морати услове за научни рад делимично да потражи у иностранству.

 

Миодраг Стојковић: Остајем на факултету, али ћу затражити ограничено одсуство

Стојковић је на свом Твитер налогу написао да претходних дана, због обавеза, није стигао свима појединачно да одговори и да је ово његова кратка изјава.

Он је навео да до даљег остаје на Факултету медицинских наука у Крагујевцу - и даље као шеф Катедре за матичне ћелије у биомедицинским наукама, на докторским студијама, да, као и до сада, уз помоћ колега, покуша да на најбољи начин студентима пренесе знање и глад за новим.

Додаје да ће због скромних могућности, нарочито недовршеног Центра за матичне ћелије, морати услове за научни рад делимично да потражи у иностранству. "Зато ћу од руководства факултета ускоро затражити право на ограничено одсуство са надом да ће обећани, за нашу земљу и младе научнике преко потребни Центар, ипак бити изграђен и опремљен", навео је.

У земљи која одумире, борба против беле куге остаје преча и важнија од свих, због тога није само жеља срца, већ и моја обавеза да у коодинацији са сарадницима наставим и са радом у Специјалној болници за лечење стерилитета у Лесковцу, додао је овај научник.

"И поред великих тешкоћа, ми који смо пре 11 година основали болницу, и данас смо сагласни да она мора да остане место будућих генерација, како новорођене деце тако и усавршавања младих, али и путоказ, да уз створене услове и љубав према раду, ипак можемо и то успешно. Зато се искрено надам да ће таква јединствена шанса и перспектива која је надохват руке и Крагујевцу бити покретач вреднији од свега, бити поука да је будућност факултета и земље везана за Центар, а не претходне дане и дробљење сопственог угледа", навео је у писаној изјави научник.

Коментара: 0


#   Лесковац   Крагујевац   Миодраг Стојковић генетичар   генетика   матичне ћелије   Лист Данас   Владимир Јаковљевић
@MioStojkovic @OnlineDanas @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима