Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бура око одласка др Миодрага Стојковића из Србије

rssBookmark and Share

Лесковац 23.08.2019.

Ових дана актуелан је интервју који је наш познати генетичар Миодраг Стојковић дао листу Недељник, па нису изостале реакције грађана, јавних личности и политичара, укључујући и државни врх.

Бура око одласка др Миодрага Стојковића из Србије

Професор Миодраг Стојковић у интервјуу за Недељник причао је и о смени на факултету у Крагујевцу, паду БУ на Шангајској листи, академској заједници, стању науке и образовању у земљи, одласку младих талената и друштвено-политичком стању у Србији…

Професор Стојковић, генетичар и власник познате специјалне болнице за лечење стерилитета у Лесковцу, отишао је на Харвард, а за Недељник је сада први пут говорио о правим разлозима напуштања Србије.

“Када смо Петра и ја добили понуде, било је врло тешко одвојити се од Лесковца. Али провели смо године у покушају да схватимо зашто систем мрзи онога ко другачије мисли, зашто је безуспешно доказивање да треба прозвати и казнити фалсификаторе диплома а не оне који на њих указују. На крају, у таквој атмосфери није чудо што мала група људи политичку власт доживљава као демонстрацију моћи, претњи и застрашивања која у малим местима постаје нормална појава и на улици. Људи који су се до јуче позивали на пријатељство почели су да окрећу главу, да избегавају сусрете, све у страху од локалних моћника. На то додамо и оно најбитније – жељу за научним радом. Одлазак је био неминован”, рекао је Стојковић.

Подсетимо, да је Стојковић разрешен са места шефа Катедре за матичне ћелије на докторским студијама Факултета медицинских наука у Крагујевцу. Након реакције јавности декан је негирао такву информацију, а Стојковић је желео да остане у Крагујевцу.  Ипак, то се није догодило, па је стручњак светског гласа напустио Србију, Крагујевац, и Лесковац у коме је имао клинику за лечење стерилитета која је помогла рађање више од 800 деце.

Оштро, помало сатирично, многи би рекли непримерено, реаговао је Бојан Пајтић на твитеру.

Убрзо му је одговорила премијерка, на свом приватном Твитер налогу.

Она је прозвала читав Савез са Србију, Драгана Ђиласа, а овај твит је отворио читаву лавину коментара, који су углавном политички профилисани.

Нешто касније уследио је и твит Стојковића, о томе да је покушао да га контактира министар Стојковић.

 

Остаје горак утисак, да док се политичари препиру, стручњаци напуштају Србију.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Крагујевац   Миодраг Стојковић генетичар   генетика   Ана Брнабић   Бојан Пајтић   Недељник лист
@MioStojkovic @anabrnabic @PajticBojan @nedeljnik @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима