Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miodrag Stojković u istom danu razrešen i vraćen na mesto šefa katedre

rssBookmark and Share

Leskovac 18.02.2019. N1

U javnosti je sa negodovanjem primljena vest da je genetičar Stojković razrešen sa mesta šefa katedre na medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Iz ove ustanove stiglo je objašnjenje da on nije smenjen, ali šta je zapravo istina?

Miodrag Stojković u istom danu razrešen i vraćen na mesto šefa katedre

Naime, 11. februara je profesor doktor Miodrag Stojković razrešen dužnosti "zaključno sa 10.2.2019", kako je pisalo u rešenju. Zatim je, u istom danu, to rešenje stavljeno van snage, uz obrazloženje da je odluka doneta u skladu sa potrebama oranizacije nastavnog procesa na doktorskim studijama. Tog istog dana, uz isto obrazloženje, doneto je rešenje da se Stojković imenuje za šefa Katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na doktorskim studijama, počev od 11. februara, kako je navedeno.

Sva rešenja je potpisao dekan fakulteta, profesor doktor Vladimir Jakovljević.

Kragujevački portali preneli su ranije da je Stojković smenjen sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama medicinskog fakulteta u Kragujevcu, a da je na to mesto odlukom dekana imenovana profesorka Biljana Ljujić.

Mediji su, inače preneli, da su po objavljenoj vesti o smeni, reagovali članovi Katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima i Stojković, koji su od dekana FMN zatražili, u otvorenom pismu, da "preispita svoju odluku o smeni" koju je doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".

S druge strane, dekan Vladimir Jakovljević za list Danas i za Glas Šumadije rekao je da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo "uz saglasnost" njegovog, kako je rekao, bliskog prijatelja Miodraga Stojkovića.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ranije danas je demantovao navode o smeni.

A genetičar Miodrag Stojković obratio se večeras putem svog Tviter naloga javnosti, navodeći da ostaje Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu kao šef Katedre za matične ćelije, ali da će od rukovodstva te visokoškolske ustanove uskoro zatražiti pravo na ograničeno odsustvo, jer će morati uslove za naučni rad delimično da potraži u inostranstvu.

 

Miodrag Stojković: Ostajem na fakultetu, ali ću zatražiti ograničeno odsustvo

Stojković je na svom Tviter nalogu napisao da prethodnih dana, zbog obaveza, nije stigao svima pojedinačno da odgovori i da je ovo njegova kratka izjava.

On je naveo da do daljeg ostaje na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu - i dalje kao šef Katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama, na doktorskim studijama, da, kao i do sada, uz pomoć kolega, pokuša da na najbolji način studentima prenese znanje i glad za novim.

Dodaje da će zbog skromnih mogućnosti, naročito nedovršenog Centra za matične ćelije, morati uslove za naučni rad delimično da potraži u inostranstvu. "Zato ću od rukovodstva fakulteta uskoro zatražiti pravo na ograničeno odsustvo sa nadom da će obećani, za našu zemlju i mlade naučnike preko potrebni Centar, ipak biti izgrađen i opremljen", naveo je.

U zemlji koja odumire, borba protiv bele kuge ostaje preča i važnija od svih, zbog toga nije samo želja srca, već i moja obaveza da u koodinaciji sa saradnicima nastavim i sa radom u Specijalnoj bolnici za lečenje steriliteta u Leskovcu, dodao je ovaj naučnik.

"I pored velikih teškoća, mi koji smo pre 11 godina osnovali bolnicu, i danas smo saglasni da ona mora da ostane mesto budućih generacija, kako novorođene dece tako i usavršavanja mladih, ali i putokaz, da uz stvorene uslove i ljubav prema radu, ipak možemo i to uspešno. Zato se iskreno nadam da će takva jedinstvena šansa i perspektiva koja je nadohvat ruke i Kragujevcu biti pokretač vredniji od svega, biti pouka da je budućnost fakulteta i zemlje vezana za Centar, a ne prethodne dane i drobljenje sopstvenog ugleda", naveo je u pisanoj izjavi naučnik.

Komentara: 0


#   Leskovac   Kragujevac   Miodrag Stojković genetičar   genetika   matične ćelije   List Danas   Vladimir Jakovljević
@MioStojkovic @OnlineDanas @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima