Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefe katedre

rssBookmark and Share

Leskovac 15.02.2019.

Genetičar Miodrag Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, nije više šef Katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Miodrag Stojković smenjen sa mesta šefe katedre

Odlukom dekana FMN Vladimira Jakovljevića, na to mesto je imenovana profesorka tog fakulteta, Biljana Ljujić.

Sa Fakulteta, povodom ove smene, stižu suprotne informacije, piše "Danas".

Članovi Katedre za matične ćelije, njih devetoro, među kojima je i njen dosadašnji šef, Stojković, juče su od dekana FMN u otvorenom pismu zatražili da „preispita svoju odluku o smeni“ na čelu te katedre, koju je, kako navode, doneo „bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem“.

Dekan Jakovljević, pak, u izjavi za beogradski dnevnik, tvrdi da je do promene na mestu šefa Katedre za matične ćelije došlo uz saglasnost njegovog, kako kaže, bliskog prijatelja dr Miodraga Stojkovića.

Profesor Stojković juče nije bio dostupan ali njegove kolege sa Katedre za matične ćelije smatraju, međutim, da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje, te da, istovremeno, dovoljno govori i o tome šta misli i kako se oseća povodom smene na čelu katedre čiji je osnivač.

Oni su pismom obavestili dekana Jakovljevića da „nisu saglasni sa smenom profesora Miodraga Stojkovića“, koja "ujedno znači i raspuštanje Katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka". Tim pre što se na mesto dr Stojkovića "dovodi nastavnik koji nije član te katedre".

Sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata, kao i H-indeksom 60, profesor Miodrag Stojković najpoznatiji je i najpriznatiji naučnik u Srbiji i jedan je od najeminentnijih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu.

Profesor Stojković bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi. Rukovodio je timom koji je izveo prvo kloniranje ljudskog embriona u terapeutske svrhe na svetu, navode, između ostalog, članovi Katedre za matične ćelije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

Stojković se pre dvadesetak godina vratio iz inostranstva i osnovao kliniku za lečenje neplodnosti u Leskovcu. Kroz ovu kliniku je prošlo hiljade parova.

Na prethodnom izboru nije ušao u SANU, kako se pretpostavlja zbog političkog angažovanja.

Komentara: 0


#   Leskovac   Kragujevac   Miodrag Stojković genetičar   matične ćelije
@MioStojkovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima