Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ниш: Др Митковић награђен за проналазак

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2015. Novinari Online

Академик професор др Милорад Митковић из Ниша освојио је медаљу Светске организације за интелектуалну својину за проналазак спољни фиксатор скелета.

Ниш: Др Митковић награђен за проналазак

Награде су додељене истакнутим ствараоцима у Србији, поводом обележавања јубилеја – 95 година рада Завода за интелектуалну својину Србије.

Др Митковић је директор Ортопедско-трауматолошке клинике КЦ-а Ниш и члан Српске академије наука и уметности (САНУ) и добитник највеће награде Града Ниша „11. јануар“ за 2012. годину.

Систем за спољну фиксацију костију који носи његово име после испитивања у нашој земљи, Немачкој и Швајцарској, примењен је на преко 20.000 пацијената у земљи и иностранству.

За време рата „спољни фиксатор Митковић“ био је спасоносан за 3.500 рањеника. У мирнодопским условима рутински се примењује у збрињавању тешких прелома и корекцији урођених и стечених деформитета и доноси велике уштеде здравственим фондовима.

Од осталих проналазака широку примену су доживели Самодинамизирајући унутрашњи фиксатор скелета, ендопротеза зглоба кука и систем за фиксацију врата бутне кости (примењени на око 3.000 пацијената).

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   проналазак   академик   Милорад Митковић      
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима