Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Dr Mitković nagrađen za pronalazak

rssBookmark and Share

Niš 25.11.2015. Novinari Online

Akademik profesor dr Milorad Mitković iz Niša osvojio je medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za pronalazak spoljni fiksator skeleta.

Niš: Dr Mitković nagrađen za pronalazak

Nagrade su dodeljene istaknutim stvaraocima u Srbiji, povodom obeležavanja jubileja – 95 godina rada Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.

Dr Mitković je direktor Ortopedsko-traumatološke klinike KC-a Niš i član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i dobitnik najveće nagrade Grada Niša „11. januar“ za 2012. godinu.

Sistem za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime posle ispitivanja u našoj zemlji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen je na preko 20.000 pacijenata u zemlji i inostranstvu.

Za vreme rata „spoljni fiksator Mitković“ bio je spasonosan za 3.500 ranjenika. U mirnodopskim uslovima rutinski se primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urođenih i stečenih deformiteta i donosi velike uštede zdravstvenim fondovima.

Od ostalih pronalazaka široku primenu su doživeli Samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti (primenjeni na oko 3.000 pacijenata).

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   pronalazak   akademik   Milorad Mitković      
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima