Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Отворена врата у Нишавском округу: Млади, сточарство, идеје и помоћ државе

rssBookmark and Share

Ниш 06.12.2019. Јужна Србија Инфо

На децембарским "Отвореним вратима", пријему грађана одржаним јуче у Нишавском управном округу са начелницом Драганом Сотировски разговарало је више од 40 људи, међу којима је највише било младих са идејама из различитих области. Посебно је интересантна прича о младићу који живи у селу, има фарму коза, жели да увећа стадо и да остане тамо, али и да му локална самоуправа помогне у томе.

Отворена врата у Нишавском округу: Млади, сточарство, идеје и помоћ државе

Владимир Тодоровић има фарму коза у селу Јадовичје код Гаџиног Хана.

„Овде сам због проблема које имају млади пољопривредници који су у овој општини, а који желе да ту и остану, али да покрену и развијају свој посао. Доста сам  уложио и објекат и у стадо коза, а инвестиција ни мало није мала и креће се око 70 до 80 000 евра. Наш највећи  проблем је приступни пут који је дотрајао. То ме спречава да проширим свој посао јер желим да своју фарму развијем у дегустациони центар са агро-туризмом, али не могу то због приступних путева. Лоша је и остала инфраструктура, почев од водовода и локалних пољских путева који су катасрофа“, каже Тодоровић.

Додаје да је општина Гаџин Хан сиромашна и да не може сама да реши ове проблеме, па је из тог  разлога желео да са стањем које је затечено упузна и начелницу Нишавског управног округа, а да она помогне ако је и колико је то могуће. Није остао искраћен за помоћ, па је из округа отишао задовољан.

„Начелница  је човек од акције, окренула је истог тренутка неколико телефона, али  видећемо како ћемо то решити са локалним челницима. Они су упознати са овим проблемима  али на жалост мора неко да их мало „погура“. Знамо да је наш проблем у надлежности Дирекције за изградњу  општине Гаџин Хан, али смо желели да и округ ту мало утиче. Имамо проблема и са локалним водоводом који сами одржавамо али је после 40 година све дотрајало и то мора да се подигне на виши ниво и пребаци онима који су за то задужени“, истиче Тодоровић.

„Његова идеја је одлична  јер жели да своју фарму подигне на виши ниво и претвори је дегустациони центар па тако уврсти и у туристичку понуду југоисточне Србије и то нас посебно радује“, казала је Сотировски и додала да је и она задовољна јер је округ успео да помери нешто са мртве тачке. Додала је и да проблем може да се реши када се за устим столом нађу представници округа, локалне самоуправе и заједнице.

„Ако млади човек жели да остане на селу, да ту живи и ствара, онда не би требало да има зиме за људе на селу јер ће оно на овај и овакав начин наставити да живи“, закључила је Сотировски.

Због великог интересовања грађана до краја године ће највероватније бити организован још један пријем , као и тзв. Отворени дан, када ће грађани о својим проблемима моћи да разговарају са свим републичким инспекцијским службама.

Коментара: 0


#   Ниш   млади   Драгана Сотировски   сточарство   Нишавски управни округ   Отворена врата
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима