Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otvorena vrata u Nišavskom okrugu: Mladi, stočarstvo, ideje i pomoć države

rssBookmark and Share

Niš 06.12.2019. Južna Srbija Info

Na decembarskim "Otvorenim vratima", prijemu građana održanim juče u Nišavskom upravnom okrugu sa načelnicom Draganom Sotirovski razgovaralo je više od 40 ljudi, među kojima je najviše bilo mladih sa idejama iz različitih oblasti. Posebno je interesantna priča o mladiću koji živi u selu, ima farmu koza, želi da uveća stado i da ostane tamo, ali i da mu lokalna samouprava pomogne u tome.

Otvorena vrata u Nišavskom okrugu: Mladi, stočarstvo, ideje i pomoć države

Vladimir Todorović ima farmu koza u selu Jadovičje kod Gadžinog Hana.

„Ovde sam zbog problema koje imaju mladi poljoprivrednici koji su u ovoj opštini, a koji žele da tu i ostanu, ali da pokrenu i razvijaju svoj posao. Dosta sam  uložio i objekat i u stado koza, a investicija ni malo nije mala i kreće se oko 70 do 80 000 evra. Naš najveći  problem je pristupni put koji je dotrajao. To me sprečava da proširim svoj posao jer želim da svoju farmu razvijem u degustacioni centar sa agro-turizmom, ali ne mogu to zbog pristupnih puteva. Loša je i ostala infrastruktura, počev od vodovoda i lokalnih poljskih puteva koji su katasrofa“, kaže Todorović.

Dodaje da je opština Gadžin Han siromašna i da ne može sama da reši ove probleme, pa je iz tog  razloga želeo da sa stanjem koje je zatečeno upuzna i načelnicu Nišavskog upravnog okruga, a da ona pomogne ako je i koliko je to moguće. Nije ostao iskraćen za pomoć, pa je iz okruga otišao zadovoljan.

„Načelnica  je čovek od akcije, okrenula je istog trenutka nekoliko telefona, ali  videćemo kako ćemo to rešiti sa lokalnim čelnicima. Oni su upoznati sa ovim problemima  ali na žalost mora neko da ih malo „pogura“. Znamo da je naš problem u nadležnosti Direkcije za izgradnju  opštine Gadžin Han, ali smo želeli da i okrug tu malo utiče. Imamo problema i sa lokalnim vodovodom koji sami održavamo ali je posle 40 godina sve dotrajalo i to mora da se podigne na viši nivo i prebaci onima koji su za to zaduženi“, ističe Todorović.

„Njegova ideja je odlična  jer želi da svoju farmu podigne na viši nivo i pretvori je degustacioni centar pa tako uvrsti i u turističku ponudu jugoistočne Srbije i to nas posebno raduje“, kazala je Sotirovski i dodala da je i ona zadovoljna jer je okrug uspeo da pomeri nešto sa mrtve tačke. Dodala je i da problem može da se reši kada se za ustim stolom nađu predstavnici okruga, lokalne samouprave i zajednice.

„Ako mladi čovek želi da ostane na selu, da tu živi i stvara, onda ne bi trebalo da ima zime za ljude na selu jer će ono na ovaj i ovakav način nastaviti da živi“, zaključila je Sotirovski.

Zbog velikog interesovanja građana do kraja godine će najverovatnije biti organizovan još jedan prijem , kao i tzv. Otvoreni dan, kada će građani o svojim problemima moći da razgovaraju sa svim republičkim inspekcijskim službama.

Komentara: 0


#   Niš   mladi   Dragana Sotirovski   stočarstvo   Nišavski upravni okrug   Otvorena vrata
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima