Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Обнова храма у Горњем Адровцу, на месту страдања грофа Николаја Рајевског који је био прототип Лаву Толстоју за роман "Ана Карењина"

rssBookmark and Share

Алексинац 16.03.2023. Радио Глас, Јужна Србија Инфо

У понедељак, 13. марта 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније посетио је цркву Свете Тројице у селу Горњи Адровац код Алексинца, подигнуту на месту страдања руског грофа Николаја Рајевског, палога у боју са Турцима 1876. године.

Обнова храма у Горњем Адровцу, на месту  страдања грофа Николаја Рајевског који је био прототип Лаву Толстоју за роман "Ана Карењина"

Овај спомен храм представља симбол заједничке борбе српског и руског народа за ослобођење од Турака подјармљених Словена, и сећања на све оне који су пали у овом племенитом подвигу, међу којима је гроф Рајевски један од најистакнутијих.

Преосвећени Епископ је обиласком храма и храмовне порте, у пратњи тима експерата, размотрио предстојеће кораке у процесу обнове целокупног комплекса, која ће бити покренута у наредном периоду. 

Међу присутнима су били господин Мирољуб Самардаковић, професор нишког Грађевинско-архитектонског факултета у пензији, господин Миле Вељковић, представник Завода за заштиту споменика културе у Нишу, господин Зоран Раичић, грађевински инжењер из Ниша и други.

У пратњи Његовог преосвештенства били су и протојереј Дејан Арсић, секретар ЕУО Епархије нишке, протојереј Братислав Вукићевић, архијерејски намесник алексиначки, јереј Александар Лукић, надлежни парох, као и председник општине Алексинац, господин Далибор Радичевић.

 


#   Алексинац   Горњи Адровац   црква   Николај Рајевски   Нишка епархија   Ана Карењина   Владика Арсеније   Горњи Адровац
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима