Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Obnova hrama u Gornjem Adrovcu, na mestu stradanja grofa Nikolaja Rajevskog koji je bio prototip Lavu Tolstoju za roman "Ana Karenjina"

rssBookmark and Share

Aleksinac 16.03.2023. Radio Glas, Južna Srbija Info

U ponedeljak, 13. marta 2023. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije posetio je crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, paloga u boju sa Turcima 1876. godine.

Obnova hrama u Gornjem Adrovcu, na mestu  stradanja grofa Nikolaja Rajevskog koji je bio prototip Lavu Tolstoju za roman "Ana Karenjina"

Ovaj spomen hram predstavlja simbol zajedničke borbe srpskog i ruskog naroda za oslobođenje od Turaka podjarmljenih Slovena, i sećanja na sve one koji su pali u ovom plemenitom podvigu, među kojima je grof Rajevski jedan od najistaknutijih.

Preosvećeni Episkop je obilaskom hrama i hramovne porte, u pratnji tima eksperata, razmotrio predstojeće korake u procesu obnove celokupnog kompleksa, koja će biti pokrenuta u narednom periodu. 

Među prisutnima su bili gospodin Miroljub Samardaković, profesor niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u penziji, gospodin Mile Veljković, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, gospodin Zoran Raičić, građevinski inženjer iz Niša i drugi.

U pratnji Njegovog preosveštenstva bili su i protojerej Dejan Arsić, sekretar EUO Eparhije niške, protojerej Bratislav Vukićević, arhijerejski namesnik aleksinački, jerej Aleksandar Lukić, nadležni paroh, kao i predsednik opštine Aleksinac, gospodin Dalibor Radičević.

 


#   Aleksinac   Gornji Adrovac   crkva   Nikolaj Rajevski   Niška eparhija   Ana Karenjina   Vladika Arsenije   Gornji Adrovac
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima