Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Повратници оживљавају старопланинска села

rssBookmark and Share

Стара планина 20.01.2020. Јужна Србија Инфо

Село Јеловица на Старој планини, потенцијална је туристичка дестинација за све који траже бег од урбаног начина живота. Међутим, и ово село дели судбину осталих старопланинских села. Мало је људи који су остали да живе, пут до села је лош, нема продавнице. Упркос томе, неки се враћају.

Фото: РТС
Фото: РТС

За Старопланинце, зима није само годишње доба, већ и метафора опстанка. У селу Јеловица, дим из оџака гарантује да се нису трајно затворила још једна врата.

„Остало је 46 људи, од тога 28 оџака се пуше ујутру. По томе знам да су живи", каже Биљана Пејчић из Јеловице.

„Тешко је, али у град да одем , незгодно је. Ти си стар човек, код млади да идеш", додаје Гостимирка Игић.

Цветана Муцич наглашава да је проблем што у селу више нема ни једне продавнице. „А, и пут одавде до Врело је много лош. Право да ти кажем, да оће да га поправе, није лоше", додаје.

Колико год суров био планински живот, има и оних који сус е после пола века из војвођанске равнице вратили у Јеловицу.

„Живела сам , радила у Кикинди. Тамо ми је фамилија. На крају, овде смо дошли, имамо нашу кућицу. Добро ми је за ваздух, за воду, природа", каже Јагода Јонић.

„А, лепо је овде. Жалосно је да се остави таква природа, лепе воде, народ,..Али, то је већ напуштено и већ касно. Ја бих волео да се то обнови и поправља се, али слабо", додаје Благоје Јонић.

Због лошег пута и недостатка продавнице, посетиоци максимално стају два, три дана,а Јеловица је село са изузетним туристичким потенцијалом. Преко 200 врста аутохтоних биљака расте на овом подручју. У близини је и пастрмски рибњак. И што је најважније, овде се дише пуним плућима.

Коментара: 0


#   туризам   Стара планина   пољопривреда   Јеловица   село   повратак
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима