Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povratnici oživljavaju staroplaninska sela

rssBookmark and Share

Stara planina 20.01.2020. Južna Srbija Info

Selo Jelovica na Staroj planini, potencijalna je turistička destinacija za sve koji traže beg od urbanog načina života. Međutim, i ovo selo deli sudbinu ostalih staroplaninskih sela. Malo je ljudi koji su ostali da žive, put do sela je loš, nema prodavnice. Uprkos tome, neki se vraćaju.

Foto: RTS
Foto: RTS

Za Staroplanince, zima nije samo godišnje doba, već i metafora opstanka. U selu Jelovica, dim iz odžaka garantuje da se nisu trajno zatvorila još jedna vrata.

„Ostalo je 46 ljudi, od toga 28 odžaka se puše ujutru. Po tome znam da su živi", kaže Biljana Pejčić iz Jelovice.

„Teško je, ali u grad da odem , nezgodno je. Ti si star čovek, kod mladi da ideš", dodaje Gostimirka Igić.

Cvetana Mucič naglašava da je problem što u selu više nema ni jedne prodavnice. „A, i put odavde do Vrelo je mnogo loš. Pravo da ti kažem, da oće da ga poprave, nije loše", dodaje.

Koliko god surov bio planinski život, ima i onih koji sus e posle pola veka iz vojvođanske ravnice vratili u Jelovicu.

„Živela sam , radila u Kikindi. Tamo mi je familija. Na kraju, ovde smo došli, imamo našu kućicu. Dobro mi je za vazduh, za vodu, priroda", kaže Jagoda Jonić.

„A, lepo je ovde. Žalosno je da se ostavi takva priroda, lepe vode, narod,..Ali, to je već napušteno i već kasno. Ja bih voleo da se to obnovi i popravlja se, ali slabo", dodaje Blagoje Jonić.

Zbog lošeg puta i nedostatka prodavnice, posetioci maksimalno staju dva, tri dana,a Jelovica je selo sa izuzetnim turističkim potencijalom. Preko 200 vrsta autohtonih biljaka raste na ovom području. U blizini je i pastrmski ribnjak. I što je najvažnije, ovde se diše punim plućima.

Komentara: 0


#   turizam   Stara planina   poljoprivreda   Jelovica   selo   povratak
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima