Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велика научна журка у Плочнику

rssBookmark and Share

Прокупље 21.05.2016. expres.rs

Народни музеј „Топлице“ и Техничка школа „15. мај“ у Прокупљу, организовали су Велику научну журку која је у Архео парку „Плочник“ окупила око 300 учесника.

expres.rs
expres.rs

Након добродошлице у неолитско село, које је учесницима пожелела  Јулка Кузмановић – Цветковић археолог, одржано је предавање о неолиту, као и практично показивање израде тканине и предмета од глине, спремања неолитског хлеба, топљење рудеи низ спортских активности, као што је скакање из места у даљ, бацање камена с рамена, прескакање лијане .

- Циљ је да се забавимо и на аутентичан начин представимо живот у неолиту.Ово је прва активност у овој сезони Архео парка Плочник, организована у сарадњи са наставником математике Техничке школе „15. мај“, Слађаном Трајковић. Данашње дружење са ученицима и наставницима, као и свима који желе да овај дан проведу у неолиту, трајаће до 22 часа, казала је Јулка Кузмановић –Цветковић . 

У оквиру програма представљена је књига  „Винча-знамење богова“, аутора Ивана Драјзл, одржана су и  научна предавања из области физике, астрономије и археологије.

Гости из Прилепа, ученици СОУ „Орде Чопела“, који су овде по први пут, изразили су велико задовољство што им је омогућено да присуствују  овим несвакидашњим активностима.
- Веома ми је драго што ћемо  се дружити са вршњацима из Прокупља, који су нас срдачно дочекали. Ваш град је веома леп а домаћини су изузетно гостопримиви, рекла је Сара Трајкоски. Христијан  Гаранџов, такође из Прилепа каже да је ово за њега изузетан доживљај.Узбуђен је што ће током дана имати прилику да доживи неолитско доба и да то искуство подели са вршњацима из Србије.

Поред организатора, Народног музеја „Топлице“ и Техничке школе „15. мај“ у Прокупљу, одржавање Велике журке у Плочнику, која је организована у оквиру манифестације „ Десет дана од 10 до 10“, помогли су „Планинка „ Куршумлија,  ШОСО „14. октобар“ Ниш, Пољопривредна школа „Радош Јовановић Сеља“ Прокупље и Центар за обуку возача „Смер“ Прокупље.

Коментара: 0


#   Прокупље   Пољопривредна школа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима